FOTO Stari grad i Županijska palača zasjali u zelenoj boji povodom Dana svjesnosti o gastrošizi Foto: Krešimir Đurić; Varaždinska županija

FOTO Stari grad i Županijska palača zasjali u zelenoj boji povodom Dana svjesnosti o gastrošizi

Varaždinske vijesti | 31.7.2020. u 09:05h | Objavljeno u Društvo

Županijska palača na Franjevačkom trgu je sinoć bila osvijetljena u zelenu boju, čime se Varaždinska županija uključila u obilježavanje Dana svjesnosti o gastrošizi, 30. srpnja. Obilježavanju se priključio i Grad Varaždin pa je tako i Stari grad bio osvijetljen zelenom bojom.

U Hrvatskoj je prvi put organizirano obilježavanje Dana svjesnosti gastrošizi, urođenom i teškom stanju crijeva koje zahtijeva kirurški zahvat odmah nakon rođenja djeteta. Organizator je „Avery's Angels Gastroschisis Foundation“, međunarodna organizacija koja okuplja djecu rođenu s gastrošizom, njihove roditelje i liječnike s ciljem podrške, istraživanja i podizanja svijesti javnosti o ovoj dijagnozi.

Organizacija od 2019. godine djeluje i u Hrvatskoj zahvaljujući Margareti Lovković iz Varaždinske županije, majci djeteta rođenog s gastrošizom.

- Gastrošiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Uzrok ovakvom stanju je nepoznat. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa - navedeno je na stranici Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Više informacija dostupno je na stranici organizacije „Avery's Angels Gastroschisis Foundation“ https://averysangels.org/gastroschisis/.

Pogledajte kako su izgledali Županijska palača i Stari grad...

gastroshiza_zupanijska_palaca_20_1.jpg

gastroshiza_zupanijska_palaca_20_4.jpg

gastroshiza_zupanijska_palaca_21_vv_1.jpg

gastroshiza_zupanijska_palaca_21_vv_2.jpg

gastroshiza_zupanijska_palaca_21_vv_4.jpg

gastroshiza_stari_grad_21_vv_5.jpg

gastroshiza_stari_grad_21_vv_6.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci