FOTO S tehnologijom u malom prstu, Goran Kanižaj zapucao iz varaždinskog topa Foto: Krešimir Đurić

FOTO S tehnologijom u malom prstu, Goran Kanižaj zapucao iz varaždinskog topa

Varaždinske vijesti | 27.7.2024. u 14:50h | Objavljeno u Društvo

Smjenom straže i glasnim pucnjem iz varaždinskog topa ispred Starog grada, Varaždinska građanska garda danas je nastavila ovu dobro prihvaćenu tradiciju.

Purgari su ovotjedni pucanj iz topa posvetili Goranu Kanižaju, predsjedniku udruge Makerspace i entuzijastu u području tehničke kulture.

purgari_varazdin_pucanj_iz_topa_goran_kanizaj_27072024_3.JPG

Goran Kanižaj je entuzijast u području tehnologije s dugogodišnjim iskustvom u inovacijama i STEM edukaciji. Od mladih dana sudjelovao je na različitim natjecanjima iz robotike te nizao uspjehe u tom području. Kao predsjednik udruge Makerspace Varaždin, posebno je posvećen STEM edukaciji mladih, pružajući im pristup novim tehnologijama, modernim alatima i edukacijama.

purgari_varazdin_pucanj_iz_topa_goran_kanizaj_27072024_4.JPG

Njegova misija je prenijeti znanje o novim tehnologijama na nove naraštaje, poticati njihovu kreativnost i tehničku pismenost. Goran je također direktor tvrtke SICK Mobilisis, koja se bavi razvojem industrijskih IoT rješenja i tehnoloških rješenja u području mobilnosti. Uz to, tvrtka je također, vlasnik nekoliko međunarodnih patenata.

purgari_varazdin_pucanj_iz_topa_goran_kanizaj_27072024_5.JPG

Makerspace Varaždin je neprofitna udruga posvećena pružanju znanja, resursa i prostora za tehničko stvaranje i inovacije. Osnovana 2021. godine, udruga je postala ključni centar za STEM aktivnosti, posebno usmjerene prema djeci i mladima, te pruža široku paletu radionica i edukacija iz područja 3D printanja, CNC obrade i robotike.

purgari_varazdin_pucanj_iz_topa_goran_kanizaj_27072024_6.JPG

U ovo relativno malo vremena koliko udruga postoji, Makerspace je nanizao nekoliko uspjeha iznimno važnih za tehničku kulturu na području Varaždina, ali i na području cijele Hrvatske. To uključuje organizaciju natjecanja Makerthon, koji je prošle godine privukao više od 150 natjecatelja iz cijele Hrvatske, projekt STEM Power financiran od strane Ministarstva obrazovanja kojem je cilj uvođenje inovacija u srednjoškolski odgoj, te projekt Media Masters vrijedan više od 700 tisuća eura, koji se provodi u konzorciju od 12 organizacija iz cijele Europe.

purgari_varazdin_pucanj_iz_topa_goran_kanizaj_27072024_7.JPG

purgari_varazdin_pucanj_iz_topa_goran_kanizaj_27072024_8.JPG

purgari_varazdin_pucanj_iz_topa_goran_kanizaj_27072024_2.JPG

purgari_varazdin_pucanj_iz_topa_goran_kanizaj_27072024_1.JPG