Na varaždinskome placu je u subotu, 8. svibnja upriličena svečana podjela certifikata 'Proizvodi hrvatskog seljaka'. Projekt certificiranja su Gradska tržnica te Udruga hrvatskih tržnica i ove godine provele u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom. Provodi se još od 2006. godine, a varaždinska tržnica pridružila se od samog početka.
Ove godine certificirano je preko šezdeset domaćih proizvođača, a njih dvadesetak certifikate je primilo iz ruku varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, tajnika Udruge hrvatskih tržnica Miljenka Ernoića te direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara.
- Koliko je domaća hrana Varaždincima važna, govori podatak da su se za vrijeme lockdowna najviše raspitivali kada će se ponovno otvoriti tržnica - naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok posebno ističući kako je tržnica mjesto susreta i druženja, ali i mjesto gdje se mogu kupiti domaći proizvodi uzgojeni na prirodan način.
- To je važno za grad i za poticanje poljoprivredne proizvodnje. Zato smo i krenuli u certificiranje prije šesnaest godina. Tada smo bili jedini u Hrvatskoj, a evo danas novih šezdeset certificiranih proizvođača govori da poljoprivredna proizvodnja nije zamrla na ovom području. Meni je drago zbog toga. Grad će i dalje podupirati tržnicu i poticati poljoprivrednu proizvodnju te preko poticajnih mjera omogućiti svim proizvođačima prodaju na tržnici. Kad gledate sve naše poticaje, otprilike četiri mjeseca su proizvođači gotovo besplatno na tržnici. To su poticajne mjere kojima želimo ohrabriti poljoprivredne proizvođače da što više domaćih proizvoda donesu ovdje i ponude našim građanima - zaključio je Čehok.
Miljenko Ernoić, tajnik Udruge hrvatskih tržnica pojasnio je što certificiranje znači na razini cijele Hrvatske:
- U projekt je uključeno 16 gradova od ukupno 36 koliko ih broji Udruga hrvatskih tržnica. Obuhvaća više od 700 OPG-ova, a provodi se na način da svaka tržnica prijavi zainteresirane proizvođače koje potom obiđe stručno povjerenstvo i na licu mjesta utvrđuje što OPG proizvodi, na koji način i u kakvim uvjetima.
Predrag Ciglar, direktor varaždinske Gradske tržnice izrazio je zadovoljstvo što ovaj projekt kontinuirano živi već duže od desetljeća.
- Svi certificirani proizvođači su osnova i kostur naše tržnice. To je ono što čini našu tržnicu drukčijom od ostalih, jer njih nema u shopping centrima. S nama su ljudi koji svakodnevno obrađuju polja i dolaze na naš plac kako bismo mi mogli kupovati svježe i domaće proizvode - rekao je Ciglar.
Ivana Kotiščak, jedna od vlasnica certifikata, istaknula je kako kupci cijene domaći proizvod jer su se često 'opekli', pogotovo s falsifikatima meda.
- Mi kao pčelari imamo stogodišnju tradiciju i proizvodimo pravi med – a ovim certifikatom to i dokazujemo pa ljudi s povjerenjem kupuju kod nas - kazala je.
Marko Horvat proizvodi mrkvu, grašak, krumpir, mladi luk, papriku i drugo povrće, te poručuje kupcima kako je domaći proizvod svježiji, pa samim time i zdraviji:
- Kupnjom od domaćih poljoprivrednika podupirete naše ljude da se nastave baviti ovim poslom. Ne možemo sve uvoziti, treba netko i doma raditi.