FOTO Održan 9. HrvatskI festival kiparenja motornom pilom

Varaždinske vijesti | 17.6.2024. u 09:51h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Društva za sportsku rekreaciju Salinovec te pod pokroviteljstvom Grada Ivanca, 15. i 16. lipnja 2024. godine u parku Područne škole Tin Ujević Salinovec održan je 9. hrvatski festival kiparenja motornom pilom.

Na samom početku prisutne je pozdravio predsjednik DŠR Salinovec Kruno Lepoglavec , te je zahvalio sponzorima i pokroviteljima jer bez njih se ne bi mogao održati festival, prisutnima se zatim obratio izaslanik župana varaždinske županije Zdenko Đuras, ujedno i predsjednik gradskog Vijeća Grada Ivanca.

Festival je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Marko Friščić, u ime Grada Ivanca glavnog pokrovitelja. Svoje umijeće kiparenja motornom pilom prezentiralo su natjecatelji iz Slovačke, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Na festivalu su sudjelovali sljedeći kipari:

Klemen Omejc, iz Preddvora (Slovenija)
Matija Vavdi, iz Solčave (Slovenija)
Anže Kobola, iz Kočevja (Slovenija)
Matija Cigljar iz Solčave (Slovenija)
Jože Smrkolj iz Podlipovice (Slovenija)
Pavol Hajduk, iz Michalove (Slovačka)
Miloš Bobak, iz Michalove (Slovačka)
Jan Parničan, iz Krupine (Slovačka)
Roman Sochulak, iz Puhova (Slovačka)
Danijel Bede, iz Maka (Mađarska)
Dražen Kuharović, Koprivnica (Hrvatska)
Ivan Trupković, Sirač (Hrvatska)
Kruno Posavec, Podravske Sesvete (Hrvatska)
Željko Ilić, Klanjec (Hrvatska)
Zoran Sestrić, Sirać (Hrvatska)
Miljenko Petrić, Varaždinske Toplice (Hrvatska)
Dario Horbec, Ivanec (Hrvatska)

Na jedinstvenom događaju bile su pokazane vještine natjecatelja u rezbarenju drveta, a birana je i najbolja skulptura od strane stručnog žirija u sastavu:

• Akademski kipar Krešimir Rod
• Akademski kipar Dražen Troglić
• Vladimir Gašparić

Nagradu stručnog žirija dobila je skulptura kipara Krune Posavca “Život na drvetu”

Od strane samih kipara proglašene su prve tri je skulptura: Bodovnim vrednovanjem proglašene su najbolje skulpture i to:
Treće mjesto pripada skulpturi “ Helikopter “ kipara Matija Vavdija iz Slovenije, drugo mjesto zauzela je skulptura “ Pinokio “ kipara Anžeta Kobole iz Slovenijea, a prvo mjesto na ovogodišnjem festivalu pripada skulpturi “ Mudra sova “ kipara Jana Parničana iz Slovačke

U nedjelju je održana disciplina Speedcarving u kojoj se natjecateljima dalo maksimalno 40 minuta za izradu skulpture. Nakon izrade ove skulpture su išle na licitaciju i na prodaju. U toj disciplini najvještijim prema postignutoj cijeni proglašena je skulptura kipara Romana Sochulaka iz Slovačke

Ako ste kojim slučajem propustili posjetiti festival ove godine to možete lako popraviti sljedeće godine na jubilarnom 10. hrvatskom festivalu kiparenja motornom pilom.