FOTO Najljepši balkon Doma za starije: "Cvijeće mojoj duši daje zadovoljstvo i sreću" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Najljepši balkon Doma za starije: "Cvijeće mojoj duši daje zadovoljstvo i sreću"

Varaždinske vijesti | 20.7.2023. u 13:49h | Objavljeno u Društvo

- Lako bi me kap zadela - s nevjericom nam je rekla gospođa Ivana Vidaček, koja je osvojila prvu nagradu u tradicionalnom izboru za najljepši balkon u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin.

- Nisam se nadala ovome, iznenadilo me kad sam čula svoje ime na proglašenju - kazala je, još uvijek pod dojmom, ova vitalna 89-godišnjakinja, ponosno pokazujući svoju malu "oazu mira i sreće".

izbor_za_najljepsi_balkon_dom_za_starije_i_nemocne_osobe_varazdin_20072023_7.jpg

U Domu je pet godina, od čega posljednje četiri u svojoj sobi na trećem katu.

- Za cvijeće živim otkad pamtim. Dođem na balkon i sjednem, tu je moj mir i sretna sam. Za ovo cvijeće dajem sve, nije mi žao ništa. Kupiš cvijeće, prihranu, zalijevaš ga... to mi ispunjava dušu - naglasila je gospođa Ivana, s ljubavlju gledajući crvene i bijele latice koje su skladno zaokružile njen balkon.

- Kad kupujem cvijeće, kupim ono što mi se sviđa, ali ipak najradije kupujem baš te polupuzajuće pelargonije - otkrila nam je.

A osim cvijeća, dojam upotpunjavaju i cherry rajčice kojima pozicija na balkonu očito odgovara, što pokazuje i bogat urod.

- Vidite, 33 godine sam imala vinograd, ali nikad ovako nešto nisam doživjela, to je rajčica na rajčici - sa smješkom je pokazala.

izbor_za_najljepsi_balkon_dom_za_starije_i_nemocne_osobe_varazdin_20072023_19.jpg

Da bi cvijeće zasjalo u punom sjaju, treba puno vremena, truda, ali i ljubavi.

- Jako puno. Nije to samo da, kad vidiš nečiji balkon, kažeš 'I ja ću isto tako', to moraš imati u sebi. Jer ako to nije u tebi, to nije - to. Svaki dan moraš pogledati to cvijeće, nasmijati mu se, podragati ga, to je dio tvog života. Ali meni to nije teško. Zalijevam svakog jutra i kasno navečer, tako da biljka dobije ono što joj je potrebno, a i ja sam onda sretna do neba - kazala je gospođa Ivana.

Naglasila je da joj, osim cvijeća na njenom balkonu, puno znači vidjeti i druge cvjetne balkone, ali i lijepo uređen okoliš.

- Tri godine sam bila u Eko-grupi, sadili smo, zalijevali, plijevili... to mojoj duši daje zadovoljstvo i sreću - dodala je.

Osim prve nagrade za gospođu Vidaček, odlukom Komisije za ocjenjivanje, u kojoj su bile Romana Brkić Knežević (Parkovi d.o.o.), Malinka Crikvenčić (cvjećarnica Flora Rustica) i Ivana Dreven (Varaždinske vijesti), nagrade su dobile i Štefanija Rumplin i Kristina Bek (2. mjesto), Dragica Gašparović i Blaženka Martinčić (3. mjesto), Katica Dujmić (4. mjesto) te Marija Đurin i Marija Mikulčić (5. mjesto). Nagrade su, uz Parkove, cvjećarnicu Flora Rustica i Varaždinske vijesti, osigurali i "Frizeraj" vlasnice Snježane Štebih te Salon za njegu tijela vlasnice Nikoline Nadj,

izbor_za_najljepsi_balkon_dom_za_starije_i_nemocne_osobe_varazdin_20072023_17.jpg

- Imali smo težak zadatak, balkoni su predivni i nije bilo lako odabrati najljepši. Ljetno cvijeće je predivno i vidljiv je trud korisnika. Njihov najčešći odabir su pelargonije, surfinije, begonije... to je cvijeće koje najbolje uspijeva preko ljeta i bogato cvate - kazala je predsjednica komisije Malinka Crikvenčić, dodavši kako za tako lijepo balkone treba uložiti puno vremena.

izbor_za_najljepsi_balkon_dom_za_starije_i_nemocne_osobe_varazdin_20072023_11.jpg

- Potrebno je puno truda i brige, od jutra do večeri, puno zalijevanja i brige, a najviše ljubavi, i tada su rezultati vidljivi - istaknula je.

A da cvjetni balkoni puno znače korisnicima Doma, potvrdio je i ravnatelj Alen Runac.

- Dugi niz godina u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin organizira se izbor za najljepši balkon, osim za vrijeme koronakrize. Veseli me što se veliki broj naših korisnika svojim trudom i ljubavlju prema cvijeću uključio u ovu akciju. Moram pohvaliti i našu Eko-grupu, koja je jedna od 11 grupa koje djeluju u našem Domu, i koja u suradnji s Parkovima uređuje okoliš Doma. Djelatnici Parkova ih educiraju i pomažu u njihovoj brizi o cvijeću i ostalom zelenilu - istaknuo je ravnatelj Doma.

izbor_za_najljepsi_balkon_dom_za_starije_i_nemocne_osobe_varazdin_20072023_10.jpg

No, napomenuo je da stanarima Doma ne treba puno pomoći kod brige o cvijeću.

- Mi smo uvijek otvoreni za suradnju, no njima ne treba puno pomoći. Imaju bogato životno iskustvo i puno znaju o uzgoju bilja, a velika ljubav prema uzgoju cvijeća je vidljiva i na ovim balkonima. To je jako bitno za njih, jer osim strpljenja i brige o cvijeću, to pokazuje i brigu za okoliš, a u konačnici sve to rezultira ovim lijepim ambijentom pa je sve odmah ljepše i pozitivnije - zaključio je ravnatelj Runac.

Dodjelu nagrada za najljepše balkone pratio je i prigodan program u kojem su pjesmom, plesom i recitacijama sudjelovali korisnici Doma, a priznanja za svoj trud dobili su i članovi eko-grupe: August Šenkiš, Julijana Hržić, Dragica Gašparović, Josip Bešenić, Vladko Šprem, Borislava Feher-Mlinarić, Milica Bencek, Marijanka Dugi, Josip Pavlović i Jambrešić Emilija.

Više fotografija (i balkona) pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića: