FOTO Na varaždinskom placu održan događaj na temu održivosti u gastronomiji Food Revolution Day

Varaždinske vijesti | 30.4.2022. u 14:18h | Objavljeno u Društvo

Food revolution je pokret čiji je idejni začetnik Jamie Oliver a osnovna je ideja promocija zdravog načina prehrane u društvu, od obiteljskog stola do obrazovnih institucija i ugostiteljstva.

Varaždin je ponosan domaćin ovog događaja, uz još pet drugih gradova u Hrvatskoj. Food Revolution Day u Varaždinu se organizira već osam godina, pod kapom Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma, Turističke zajednice Grada Varaždina i Udruge 'Medenjak', a sada se prvi put organizaciji pridružila i Gradska tržnica što je logično jer plac je mjesto gdje zdrave navike u prehrani počinju.

Na događaju su se mogli kušati 'održivi' obroci pripremljeni od tzv. ostataka, za što su se pobrinule Karmen Kokot, univ. spec. nutricionizma i učenici iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole te Dorotea Solomun iz TZ Grada Varaždina.

Restoran August događaju se pridružio degustacijom povrtnog ratatouillea od sezonskih namirnica s placa što je još jedan važan segment održivosti u gastronomiji.

Jednako je važno skratiti put od vrta (ili placa) do stola, kao što je važno pripremati količine hrane prema stvarnim potrebama ukućana.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je kako je cilj događaja potaknuti na razmišljanje o recikliranju i u vlastitoj kuhinji.

'Hrana nikada nije otpad, te se može ponovo upotrijebiti. Kako pravilno iskoristiti 'ostatke' da bismo dobili novi zdravi obrok danas smo saznali od naših suorganizatora, a pridružili su nam se djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije koji su brojnim posjetiteljima mjerili tlak i razinu šećera u krvi.'

Događaj je svojim dolaskom podržao i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je rekao:

'U vrijeme kada je proizvodnja hrane sve skuplja, bacanje hrane je stvarno grehota. Hvalevrijedne su sve akcije u kojima učimo kako ponovno upotrijebiti nešto što je već korišteno, i to za novi, nutritivno vrijedni i zdravi obrok.'

 A kako konkretno to učiniti zna Karmen Kokot, univ. spec. nutricionizma iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.

Pažljivije planiranje kupnje i obroka, kontrola rokova trajanja, priprema količina primjerenih potrošnji samo su neki od savjeta koje je pametno slijediti kako bi se uštedjelo na kućnom budžetu i izbjeglo nepotrebno bacanje hrane. A ako višak hrane i ostane, može ga se korisno upotrijebiti', rekla je Karmen Kokot te naglasila: 'Temom održivosti željeli smo povezati nutricionizam i ekologiju, čijom sinergijom je moguće učiniti dobro za vlastito zdravlje i za okoliš.'

Upravo zbog sinergije nutricionizma i ekologije, događaju su se pridružili ekolozi iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, pod vodstvom prof. Petre Novak Mlinarić koji su osmislili nagradni eko kviz i obradovali posjetitelje simboličnim nagradama - ekološkim vrećicama za plac.

Dorotea Solomun iz Turističke zajednice grada Varaždina naglasila je kako je Food Revolution na placu nastavak priče koja u Varaždinu uspješno živi već 8 godina:

'Iza nas su brojne radionice, prvenstveno u vrtićima i školama. Veseli me da priču nastavljamo na varaždinskome placu jer je u održivoj gastronomiji važna konzumacija lokalne i zdrave, svježe hrane s tržnice. Plac je važan i za turizam grada.'

Recepti Karmen Kokot za ukusna jela od tzv. 'ostataka' te chefa restorana August Gorana Jelušića, objavljeni su u kuharici koja se besplatno dijelila posjetiteljima na placu, a bit će dostupna i na www.varazdinskiplac.hr kako bi ju mogli preuzeti i oni koji nisu bili u mogućnosti posjetiti ovaj događaj.

Galerija slika