FOTO: Mladi učili kako utjecati na procese donošenja odluka Foto: Savjet mladih Varaždinske županije

FOTO: Mladi učili kako utjecati na procese donošenja odluka

Varaždinske vijesti | 12.6.2016. u 18:12h | Objavljeno u Društvo

Dvadesetak predstavnika Savjeta mladih Varaždinske županije, udruga, jedinica lokalnih samouprava i drugih zainteresiranih okupilo se u Županijskoj palači 11. lipnja na obuci koju su organizirale Udruga gradova i Zaklada Friedrich Ebert, na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije.

Predavači su bili Dragica Kemeter iz Grada Čakovca i Mario Žuliček iz Lepoglave. Obuka se sastojala od zanimljivih predavanja, informacija o djelovanju lokalne i područne samouprave te ovlastima savjeta mladih, primjera dobre prakse u drugim gradovima te rasprave o prednostima i nedostacima Zakona o Savjetima mladih.

- Ideja i cilj koji stoji iza ovakvih edukacija jest poboljšanje metodika funkcioniranja savjeta mladih, jačanje zagovaračkih pozicija mladih u odnosu na tijela koja donose odluke na lokalnoj i regionalnoj razini i jačanje utjecaja kojeg mladi mogu imati u svojim zajednicama. A te odluke se odnose na različita pitanja i interese, od obrazovnih ustanova, pitanja prijevoza učenika, dodjeljivanje stipendija, izgradnje vrtića ili dječjeg igrališta, odnosno na sve stavke koje se nalaze na dnevnom redu sjednica predstavničkih tijela, tj. općinskih, gradskih vijeća te županijske skupštine. Mladima je kroz ovu obuku ukazano na postojeće alate i sredstva koji im stoje na raspolaganju kako bi mogli iskoristiti zakonske mogućnosti i utjecati na procese donošenja odluka o segmentima koji se odnose na njih - istaknuli su iz Savjeta mladih Varaždinske županije.

Na obuci je istaknuto da sustav savjeta mladih, unatoč zakonskim promjenama koje su se usvojile, nije uspješan koliko bi mogao biti te da su potrebne izmjene kako bi se mladima omogućilo efektivno djelovanje i veći utjecaj na politike, odluke i društvene procese.

- Tu je također problem neaktivnosti mladih, koje treba potaknuti da počnu pokretati inicijative, organizirati različite programe te razrađivati projekte. I u tom segmentu nastupaju Savjeti mladih kao posredničko i savjetodavno tijelo koje će biti zajednička spona između mladih i donosioca odluka te poticati sve na zajedničko rješavanje relevantnih društvenih problema - naglašeno je ovom prilikom.

- Kao predstavnik društvene skupine mladih i član Savjeta mladih Varaždinske županije apsolutno podržavam ovakve radionice i nadam se da ćemo ih imati još i više, jer je moja današnja konkluzija da nije više bitno samo da se glas mladih čuje, već je puno bitnije da se počne djelovati i utjecati na političke procese, procese donošenja odluka i sudjelovati u inima da se sustav u kojem djelujemo promijeni, a ne da sustav mijenja nas - rekla je Petra Međimurec, članica Savjeta mladih Varaždinske županije.

 

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci