FOTO Mladi europski talenti oduševili koncertom na Varaždinskim baroknim večerima Foto: Glazbena škola Varaždin

FOTO Mladi europski talenti oduševili koncertom na Varaždinskim baroknim večerima

Varaždinske vijesti | 26.9.2024. u 16:48h | Objavljeno u Društvo

Trideset fantastičnih učenika glazbenih škola iz devet europskih zemalja oduševilo je 25. rujna sve prisutne koncertom na 54. Varaždinskim baroknim večerima.

koncert_mladih_europskih_talenata_4.JPG

Ovaj jedinstveni projekt, nastao na inicijativu Glazbene škole u Varaždinu i udruge YMTE, a uz svesrdnu podršku Festivala, još je jednom pokazao da budućnost ostaje na mladima. Pod umjetničkim vodstvom Laure Vadjon i Miguela Jalote učenici su proveli četiri dana u Varaždinu na stalnim probama.

- Iznimno smo ponosni što smo ove godine u Varaždinu imali priliku ugostiti ove mlade umjetnike - istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić te dodao kako je ovaj projekt okupio učenike iz Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Escole Profissional de Artes da Covilhã iz Portugala, Johann-Joseph-Fux Konservatoriuma iz Graza, Heino Eller Music Collega iz Estonije, Baratt Due glazbene škole iz Norveške, glazbene škole IEA Oriol Martorell iz Barcelone, Sächsisches Landesgymnasium für Musik Carl Maria von Weber Dresden iz Njemačke, Musikgymnasium Carl Philipp Emanuel Bach, Berlin iz Njemačke i učenike Glazbene škole u Varaždinu.

koncert_mladih_europskih_talenata_13.JPG

Ravnatelj varaždinske Glazbene škole dodao je "kako su ovim koncertom ovi mladi talenti još jednom pokazali kako su zasigurno zalog za budućnost".

koncert_mladih_europskih_talenata_15.JPG

U okviru ovog projekta naglasak je stavljen na izvrsnost mladih glazbenika i njihovo umjetničko usavršavanje te na afirmaciju novih glazbenih naraštaja upravo na području interpretacije rane glazbe. Paralelno s probama učenika, njihovi su mentori, ravnatelji i projektni manageri sudjelovali na godišnjoj konferenciji udruge YMTE (Young Music Talents Europe) koja je okupila 40-ak sudionika, ravnatelja i projektnih managera nekih od najeminentnijih europskih glazbenih škola i konzervatorija.

koncert_mladih_europskih_talenata_16.JPG

Pred mnogobrojnom publikom ovi su mladi glazbenici pokazali svoje glazbeno umijeće i talent, a umjetnička voditeljica projekta Laura Vadjon napomenula je da je okviru ovog projekta naglasak stavljen na izvrsnost mladih glazbenika i njihovo umjetničko usavršavanje te na afirmaciju novih glazbenih naraštaja upravo na području interpretacije rane glazbe. Dodala je kako se nada da je ovo samo početak buduće suradnje i razvitka ovog hvalevrijednog projekta.

koncert_mladih_europskih_talenata_18.JPG

koncert_mladih_europskih_talenata_19_1.JPG

koncert_mladih_europskih_talenata_29.JPG

koncert_mladih_europskih_talenata_30.JPG