FOTO: Mještani Donjeg Kućana proslavili blagdan Svetog Florijana Foto: Župa Uskrsnuća Isusova Kućan Marof

FOTO: Mještani Donjeg Kućana proslavili blagdan Svetog Florijana

Varaždinska biskupija | 7.5.2024. u 11:37h | Objavljeno u Društvo

Mještani Donjeg Kućana, na području Župe Uskrsnuća Isusova - Kućan Marof, svečano su u nedjelju, 5. svibnja, proslavili blagdan sv. Florijana - patrona mjesne kapele te zaštitnika vatrogasaca.

Čašćenje sv. Florijana u Donjem Kućanu prisutno je od sredine 19. st., a u posljednje vrijeme uz poticaj lokalnim zajednicama i udrugama nastalo je proštenje koje se ne sastoji samo od lijepog slavlja, nego i od druženja i zajedništva poslije mise koje su svi prihvatili, a koje svima nedostaje, rekao je župnik Župe uskrsnuća Isusova vlč. Zoran Gložinić u izjavi Uredu za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Naglasio je kako je sv. Florijan zaštitnik ne samo vatrogasaca nego svih opasnih zanimanja. „Nekad nam se to čini nespojivim s kršćanstvom. Upravo suprotno! Florijan je tomu svjedok - vojnik je na visokoj carskoj poziciji koji je vjernik i koji živi i svjedoči Kristovu djelotvornu ljubav. To naravno košta, njega glave, a nas još uvijek ne progone do krvi, ali svakako smo svi pozvani svjedočiti, osobito naši vatrogasci. Među njima susrećem muškarce, muževe, radnike, koji su doista izgrađeni i koji imaju takav karakter. Svima čestitam blagdan njihova zaštitnika“, poručio je vlč. Gložinić.

Na početku mise župnik je blagoslovio i novi kip sv. Florijana koji su darovali vatrogasci DVD-a Donji i Gornji Kućan te Zbelava, a koji su nosili u procesiji prije misnog slavlja.

Nakon mise uslijedilo je druženje i župna proslava vani na otvorenom uz ručak, kolače i svirku po domaćem.