U varaždinskom Hotelu Turist održan je 14. Internacionalni kongres gastronomije tjesteničarstva i izvornih tjestenina - Conpasta, u organizaciji Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson te uz pokroviteljstvo Varaždinske županije.
Zemlja partner ovogodišnjeg kongresa je Republika Italija.
Kako je istaknuto, Republika Hrvatska ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima upravo tjestenina.
Podršku proizvođačima tjestenine, ali i mnogim udrugama koje su se predstavile svojim gastro proizvodima dali su i veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Pierfrancesco Sacca, Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, načelnici i gradonačelnici s područja Varaždinske te Koprivničko-križevačke županije, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ, direktor Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson d.o.Stjepan Odobašić, a kongres je otvorio župan Anđelko Stričak.
- Iznimno mi je drago da smo domaćin ovog kongresa, a posebno me veseli da je baš Italija zemlja partner. Moram istaknuti ovom prilikom kako nam turističke brojke rastu, postajemo sve zanimljivija turistička destinacija i ovakvi kongresi i sadržaji daju nam dodatni zamah. Ovdje će danas sudjelovati kuhari s tri kontinenta, odnosno šest država te će predstaviti svoja jela od tjestenine. Zanimljiv je podatak da je unazad 20 godina u Hrvatskoj konzumacija jela od tjestenine gotovo udvostručena. Naime, s 3,9 kilograma po stanovniku došli smo na 7,3 kilograma - rekao je župan te čestitao organizatorima na uspješno odrađenoj manifestaciji.
Organizator kongresa, direktor Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson d.o.o. Stjepan Odobašić, rekao je da je ovogodišnja Conpasta okupila rekordan broj sudionika, njih čak 250.
- Želimo upoznati hrvatske gurmane i ljubitelje tjestenina, naše kuhare i prosvjetare sa svijetom tjestenina. Strance pozivamo zato što oni donose svoje recepture, a naglasak ovog kongresa je na izvornim tjesteninama kojih Hrvatska ima jako puno, no do danas ni jedna nije zaštićena u Europskoj uniji. Nažalost, još uvijek uvozimo 60 posto tjestenine, no otvara se nova tvornica tjestenina koja će godišnje proizvoditi 10 tisuća tona, što je još uvijek kap u moru u odnosu na potrošnju koja naročito eskalira tijekom turističke sezone - rekao je Odobašić.
Veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Pierfrancesco Sacca pohvalio je organizatore ovog kongresa te zahvalio Varaždinskoj županiji na pokroviteljstvu.
- Italija je poznata po vrhunskoj tjestenini i po vrhunskoj pasti i drago nam je da dio toga danas možemo predstaviti u Varaždinu. Hrvatska je kao i Italija poznata po izvrsnoj gastronomiji, a upravo nas to područje i spaja. Čestitke organizatoru, lijepo je danas biti u Varaždinu - naznačio je Sacca.
Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije je istaknuo kako jedan takav događaj mnogo znači i za sve ugostitelje koji još uvijek nose "ožiljke" restrikcija zbog pandemije koronavirusa, dok je ravnateljica Gospodarske škole Varaždin mr.sc. Jasminka Kelemen, u čijoj školi se održavaju natjecanja učenika srednjih škola, naznačila kako je počašćena domaćinstvom.
Na Conpasti se obratio i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni koji je istaknuo da je podrška Županije i županijske Turističke zajednice dobrodošla jer je tradicija u Varaždinskoj županiji vezana uz mlince i udruge žena koje njeguju tradiciju očuvanja gastronomije u ovome kraju.
- One imaju doista vrijedne tjestenine koje smo možda i zaboravili, a one to vraćaju u život. Dobro je da se to održava u hotelu, u restoranima i da to kroz Dane varaždinske kuhinje i Dane restorana u Varaždinu možemo ponuditi gostima da oni tu iznimnu tjesteninu koriste svaki dan. Industrija i veći proizvođači koji se bave tjesteninom isto su polako počeli primjenjivati neke tehnike da ta tjestenina bude što sličnija onoj izvornoj, domaćoj. Pa pogledajte, recimo, Hvar, kad dođete za njihov štand, vidjet ćete da su oni doista radili na marketingu i promociji i kuharima to olakšava prije svega. No svaki kuhar svojoj kreaciji doda nekakav touch da to bude kao stari okus. Vidio sam na programu da ima dosta tjestenine s kosanoj masti, ili trganci, ili neki noodli i to me veseli – rekao je Crleni.
Spomenimo kako je Udruga žena Vidovec pripremila tjestenine sa zeljem, izvorne maruševečke makarune spravile su članice Udruge žena Maruša iz Maruševca, tjesteninu s kosanom masti i grenadir marša priredila je Udruga žena Preslica Sračinec, a lepoglavske, domaće rezance s domaćim sirom i vrhnjem ponudile su članice Udruge Lepoglavski pušlek iz Lepoglave.