FOTO KUD Klaruš cjelovečernjim koncertom u Maruševcu proslavio 25 godina postojanja

Varaždinske vijesti | 28.11.2023. u 08:52h | Objavljeno u Društvo

U prepunoj školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole “Gustav Krklec“ Maruševec održana je folklorna manifestacija „Jesen u Maruševcu – 25 godina s vama“.

Ovogodišnja 11. po redu „Jesen u Maruševcu“ bila je ujedno i cjelovečernji koncert povodom 25 godina postojanja KUD-a Klaruš kojim je počastio svoju mnogobrojnu publiku, a započeo je stihovima Gustava Krkleca posvećenim njegovom zavičaju.

KUD Klaruš Maruševec osnovan je 16. lipnja 1998. godine i djeluje u folklornoj, dramsko-recitatorskoj, tamburaškoj, etnografskoj i pjevačkoj sekciji.

KUD je u 550 nastupa diljem Hrvatske, ali i izvan naših granica predstavljao svoj maruševečki kraj, među ostalim i na svim važnijim folklornim manifestacijama u Hrvatskoj.

Nastupali su izvan domovine u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Slovačkoj, dok im je u Hrvatskoj nasjeverniji nastup bio u Vratišincu u Međimurskoj županiji, najjužniji u Metkoviću u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na istoku u Lovasu u Vukovarsko srijemskoj županije te na zapadu u Puli u Istarskoj županiji.

Klaruši redovito sudjeluju na stručnim edukacijama vezanim uz folklorni, dramski te tamburaški izričaj, a suorganizator su i Seminara Alpske plesne zone u suradnji sa Zajednicom i glavnim organizatorom Varaždinskim folklornim ansamblom.

Veliki značaj KUD-a je u promociji maruševečkog kraja. Kroz ovih 25 godina, Dani folklora, naravno uz Povorku Jure Zelenog, postali su najznačajniji kulturni događaj Općine, jedan od značajnijih događaja u Županiji, ali i jedan od poznatijih i omiljenijih događaja na folklornoj karti Hrvatske.

O tome govore brojke: na Danima folklora kroz ovih 20 godina nastupila su 92 gostujuća društva s oko 3000 folkloraša, izvedeno je više od 200 folklornih izvedbi, što je oko 60 sati programa.

Ako svemu tome pribrojimo ostale manifestacije brojke su još mnogo veće, a još uvijek su svježa sjećanja iz srpnja ove godine kada su u Maruševcu nastupili folkloraši iz Poljske i Meksika.

U sklopu slavljeničkog programa KUD Klaruš izveo je pjesme i plesove Turopolja (seniori), Bilogore, Baranje, Međimurja (grupa koreografiranog folklora) Hrvatskog zagorja (veterani), ali i maruševečkog kraja (dječja grupa).

Tamburaši KUD-a Klaruš nastupili su s izvedbama Mikina polka, Savski valovi, Pjesma i ples, Čardaš i Jorgovani još dišiju.

Dramska sekcija izvela je kratku predstavu „Janičin veliki grijeh“, dok su Danijela Kundija te Lana i Leon Krog izveli pjesmu „Zar je voljeti grijeh“, dok si svi članovi zajedno na kraju programa s publikom otpjevali „Maruševec, najdraži kraj“.

U dvosatnom slavljeničkom programu u Maruševcu je nastupilo sveukupno 98 članova KUD-a koji si pokazali kako čuvaju kulturnu baštinu Općine Maruševec i na koji način predstavljaju svoj rodni kraj.

Tom se prilikom okupljenima obratila predsjednica KUD-a Klaruš Ana Rehvald, kazavši kako je društvo uspjelo u naumu prilikom osnivanja da obogati društveni život Općine i otrgne zaboravu i prezentira publici pjesme, plesove i običaje koje su nam ostavili djedovi i bake.

-Uspjeli smo sačuvati u zainteresirati velik broj ljudi za našu žensku narodnu nošnju te obnovili običaj kićenja „Jure Zelenog“, a svojim radom i uz svesrdnu i veliku pomoć Općine Maruševec uređena je Etno kuća – spomenik i podsjetnik na život našeg kraja u prošlosti. Želim naglasiti kako je ovo 550 nastup članova KUD-a Klaruš i želim da ta brojka nastavi rasti jer bi to značilo da KUD raste na zadovoljstvoasda sviju nas! – istaknula je predsjednica Ana Rehvald, kojoj je tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Pjerino Hrvaćanin uručio Priznanje povodom 25 godina uspješnog djelovanja KUD-a Klaruš.

Na kraju programa načelnik Općine Maruševec Mario Klapša istaknuo kako ova velika obljetnica naglašava zapravo dug, predan i kvalitetan rad s djecom i našim građanima u cilju očuvanja kulture ovog kraja, ali i promocije naše kulture širom Hrvatske.

-Tijekom 25 godina postojanja, kroz KUD je prošlo mnogo generacija maruševčana ali i stanovnika okolnih općina, prije svega zbog njegovanja naše kulture i čuvanja naše tradicije od zaborava. KUD Klaruš jedan je od identiteta ovoga kraja i to su uostalom prepoznali i drugi izvan naše Općine o čemu govore brojni nastupi na cijenjenim kulturnim i umjetničkim manifestacijama i natjecanjima, brojne nagrade i priznanja koje KUD osvaja iz godine u godinu. Nisam siguran da li si mi svi ovdje možemo zamisliti koliko je emocija uneseno i slobodnog vremena potrošeno da bi se uvježbale ove prekrasne koreografije, rekao je načelnik Klapša zahvalivši pritom svima koji su kroz ove godine uložili puno truda u rad našeg KUD-a Klaruš.

Kroz program koji je bio i svečan i veoma emotivan maruševečki folkloraši su se prisjetili najvažnijih uspjeha KUD-a, uručili su zahvalnice brojnim udrugama, ustanovama, poduzećima i pojedincima s kojima surađuju, a to je ujedno bila i prilika da se zaslužnim članicama i članovima ovog kulturno-umjetničkog društva uruče priznanja Hrvatskog sabora kulture.

Pred nekoliko stotina gledatelja, program KUD-a Klaruš vodili su Anica Šimunec i tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda. Rođendansku proslavu KUD-a Klaruš, uz ostale pratili su i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem, općinski vijećnici te direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja Mirjana Koledić.