FOTO I u školama se danas navija, pogledajte atmosferu

VV | 23.11.2022. u 11:48h | Objavljeno u Društvo

- Mi smo sve naše učenike i nastavnike poslali u Katar, tako da danas brige nemamo! - našalio se Igor Kos, ravnatelj najveće srednje škole u Varaždinskoj županiji na naše pitanje hoće li se danas na školi organizirati grupno gledanje utakmice Hrvatska - Maroko u sklopu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Nakon što je ministar Radovan Fuchs poručio da će se i u školama moći gledati utakmice, za vrijeme nastave, u javnosti su se povele rasprave zašto se nastava prekida zbog gledanja prvog nastupa hrvatske nogometne reprezentacije utakmice u Kataru, a među prvima kritiku je uputila bivša ministrica Blaženka Divjak.

- Divjak o gledanju utakmica Svjetskog prvenstva u školama: "Čitam i ne vjerujem"

Ravnatelj Kos kaže kako osobno nema ništa protiv gledanja utakmica, ako to škola može organizirati.

- Mi imamo 1050 učenika i nemamo gdje organizirati grupno gledanje utakmice. Ako pustimo učenike gledati utakmicu, kamo će otići? U kafiće? Gotovo 75 posto učenika su putnici i kada bi ih pustili kući, ne bi stigli doći kući i pogledati utakmicu. Druga stvar, u godišnjem planu rada škole nismo planirali da se danas ne bi održala nastava, a za danas su predviđene i usmjene provjere znanja, pa bi sve to morali odgoditi jer bi poremetilo raspored ostalih provjera znanja. Osim toga, danas na školi imamo i napredovanje u zvanje mentor od strane Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, ali i predavanje o ovisnosti. Sve to bi morali odgađati zbog gledanja utakmice, tako da neće biti organiziranog gledanja - rekao je Kos.

Ni na Drugoj gimnaziji Varaždin, koja ima razrede sportaša, danas neće biti grupnog gledanja utakmice, kao ni na II. OŠ Varaždin. Ravnateljica Sanja Posavec rekla je kako prema Godišnjem planu i programu rada nemaju prostora za nadoknadu satova koji bi se izgubili gledanjem utakmice.

- Nemamo prostora za nadoknadu satova koji su planirani Godišnjim planom i programom rada, a i moj osobni stav je da smo prije svega obrazovana ustanova - istaknula je Sanja Posavec, ravnateljica II. OŠ Varaždin.

Ravnateljica IV. OŠ Varaždin Jasmina Posavec razmiišlja slično.

- Mi ćemo pratiti nastupe naše hrvatske reprezentacije i utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, ali popodne, ne za vrijeme nastave - rekla je ravnateljica Dvorski.

Ipak, danas je zbog nogometne utakmice prekinuta nastava u VI. i I. OŠ Varaždin. Ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić kaže kako je inicijativa krenula od učenika, a njihovu je inicijativu podržalo Učiteljsko vijeće, a potom i Vijeće roditelja tako da su učenici te škole organiziralo grupno gledanje u sportskoj dvorani.

- Svakako treba napomenuti da gledanje utakmice nije obavezno. Svega 15-ak učenika se izjasnilo da neće gledati utakmicu i za njih su u školi organizirane izvannastavne aktivnosti. Također, treba spomenuti kako smo grupno gledati samo današnju utakmicu. Naime, navedena akvinost naslanja se na više ciljeva definiranih kurikulumom škole kao što su razvijanje domoljubnih osjećaja, odgovoran odnos prema vlastitom i tuđem zdravlju te aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvenom životu, a ova se aktivnost naslanja i na ishode redovnih predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture, Hrvatskog jezika, Povijesti, Geografije kao i međupredmetnih tema, kao što su osobni i socijalni razvoj, Građanski odgoj i obrazovanje. Ovom aktivnosti ne omalovažava se redovna nastava već se ona posadašnjuje i prožima sa svakodnevnim životom kroz usmjeravanje i formiranje osobnost - rekao je Stančić.

Utakmica se danas gledala i u I. OŠ Varaždin.

- Za učenike koji su imali nastavu tjelesno-zdravstvene kulture ili sat razrednika organizirano je gledanje utakmice u holu škole, a utakmica se gledala i na nastavnim satima gdje su učitelji procijenili im je gledanje utakmice sastavni dio predmetnog kurikuluma - rekla je ravnateljica I. OŠ Varaždin Karmen Hans Jalšovec, koja smatra da navijačke aktivnosti i nastupi hrvatske nogometne reprezentacije pridonose razvoju sportske kulture naših učenika.

Galerija slika