FOTO Gužva u gnijezdima roda Varaždinske županije Foto: JU Priroda Varaždinske županije

FOTO Gužva u gnijezdima roda Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 27.6.2024. u 19:19h | Objavljeno u Društvo

Završene su ovogodišnje aktivnosti monitoringa bijele rode u Varaždinskoj županiji, koje su obuhvatile obilazak postojećih (već zabilježenih) gnijezda bijele rode, evidentiranje novih gnijezda te procjenu broja mladih ptića.

- Kao i pojedini drugi dijelovi Hrvatske, ove godine imamo natprosječno dobre rezultate gniježđenja, s ukupno čak 62 izlegnuta ptića u gnijezdima Varaždinske županije! U odnosu na prošlogodišnjih 20 izlegnutih ptića, to je izuzetan rezultat - ističu iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

Najveći broj aktivnih gnijezda bijele rode (njih čak 7) i ove je godine zabilježen na području općine Martijanec, a rekorderi po broju ptića su gnijezda u naseljima Sigetec Ludbreški, Slanje i Kelemen s četiri mlade rode u svakome gnijezdu.

- Međutim, ono što nas je ove godine posebno iznenadilo i oduševilo je gnijezdo u naselju Vinično u Općini Visoko, u kojem smo pronašli čak 5 mladih roda, što je uistinu rijetko! - naglasili su.

Bijela roda strogo je zaštićena vrsta te se njezina populacija redovito prati već dugi niz godina, u što je uključena i Javna ustanova Priroda Varaždinske županije, a tijekom ove godine ujedno se provodi i 8. paneuropsko prebrojavanje bijele rode kako bi se u cijeloj Europi utvrdilo stanje gnijezdeće populacije.

rode_javna_ustanova_priroda_varazdinske_zupanije_27062024_1.jpg

rode_javna_ustanova_priroda_varazdinske_zupanije_27062024_2.jpg

rode_javna_ustanova_priroda_varazdinske_zupanije_27062024_3.jpg

rode_javna_ustanova_priroda_varazdinske_zupanije_27062024_4.jpg

rode_javna_ustanova_priroda_varazdinske_zupanije_27062024_5.jpg