FOTO Domaće i zdravo na varaždinskom placu: Dodijeljeni certifikati "Proizvodi hrvatskog seljaka" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Domaće i zdravo na varaždinskom placu: Dodijeljeni certifikati "Proizvodi hrvatskog seljaka"

Varaždinske vijesti | 7.5.2022. u 10:03h | Objavljeno u Društvo

Na varaždinskom je placu danas upriličena svečana podjela certifikata 'Proizvodi hrvatskog seljaka'.

Projekt certificiranja su Gradska tržnica te Udruga hrvatskih tržnica i ove godine provele u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom. Provodi se još od 2006. godine, a varaždinska tržnica sudjeluje se od samog početka.

Ove godine certificirano je preko šezdeset domaćih proizvođača, a njih dvadesetak certifikate je primilo iz ruku varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja, tajnika Udruge hrvatskih tržnica Miljenka Ernoića te direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara. Gradska tržnica Varaždin na samom je vrhu u Hrvatskoj prema broju certificiranih proizvođača.

- Ovi certifikati jamstvo su da naši građani na varaždinskoj tržnici kupuju namirnice i proizvode koji su vlastite proizvodnje, koji su uzgojeni i proizvedeni na domaćem tlu, a upravo to je najveća vrijednost koju ima naš plac – svježi i domaći proizvodi. Po broju certificiranih prodavača u samom smo vrhu u Hrvatskoj i zaista sam ponosan na ovu brojku. Naši građani kupuju zdravo, a ujedno i potiču razvoj malih OPG-ova i lokalnu poljoprivredu. Čestitam i zahvaljujem vrijednim proizvođačima koji nam omogućuju raznovrsne domaće namirnice na našem placu jer malo koji grad se može pohvaliti s ovako bogatom ponudom. To često možemo čuti i od turista koji posjećuju plac prilikom obilaska grada i ostaju impresionirani jer u svijetu je trend ono što mi oduvijek imamo u našem Varaždinu - domaće, lokalno, certificirano, ekološko - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon uručenja certifikata proizvođačima. 

Certifikati 'Proizvodi hrvatskog seljaka' bit će istaknuti na klupama tako da ih kupci mogu vrlo lako uočiti.

Predrag Ciglar, direktor varaždinske Gradske tržnice izrazio je zadovoljstvo što ovaj projekt kontinuirano živi već duže od desetljeća.

- Gradska tržnica Varaždin jedina u Hrvatskoj u projektu certificiranja sudjeluje od samog početka, od 2006. godine. To nam je jako bitno jer na taj način dokazujemo našim kupcima da na tržnici kupuju proizvode koje naši zakupnici uzgajaju na vlastitim poljima. Ponosimo se njima jer to je jedini način na koji se tržnica razlikuje od trgovačkih centara i drugih trgovina - istaknuo je Ciglar.