FOTO Dan zasebne postrojbe PU Varaždin: Logoraši preživjeli torturu u trajanju do 269 dana Foto: PU varaždinska

FOTO Dan zasebne postrojbe PU Varaždin: Logoraši preživjeli torturu u trajanju do 269 dana

VV | 17.9.2020. u 09:19h | Objavljeno u Društvo

U petak, 11. rujna, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša koncentracijskih logora Podružnica Varaždinske županije te policijskih uprava varaždinske i međimurske, svečano je obilježen Dan zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin.

Radi se o postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika, upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe.

Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno je 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana. Obilježavanje Dana Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin počelo je svetom misom u varaždinskoj katedrali.

Počast poginulim i nestalim pripadnicima Postrojbe odana je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen-panoa Policijske uprave varaždinske.
Uslijedila je svečana akademija u restoranu River Pub u Varaždinu. Svečanoj su akademiji prisustvovali članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnika te brojni članovi Postrojbe.

Svojim dolaskom svečanost su uvećali zastupnik u Hrvatskom saboru Anđelko Stričak, izaslanici potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, Franjo Podhraški, voditelj Službe za javni red i Stjepan Tršinski, voditelj Odjela za zakonitost i metodologiju rada, zatim izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Stipo Rimac. Svečanosti je nadalje nazočio župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, izaslanik načelnika Policijske uprave međimurske Ivana Sokača, Marijan Mandlin, gosti suborci iz Vukovara: Stevo Culej, Marinko Beljo, Danijel Rehak i Dragutin Guzovski te brojni drugi gosti.

Nazočne je goste u ime domaćina pozdravio Ivan Piskač, jedan od rukovoditelja Zasebne postrojbe – „Ukupno je naša postrojba branila Vukovar i Borovo naselje 70 dana, od čega 50 dana u potpunom okruženju. Tijekom obrane Vukovara smrtno je stradao 21 pripadnik ove postrojbe, od čega su sedmorica mučki ubijena na Ovčari, kao ranjenici, dok su dvojica policajaca ubijena, nakon predaje na Trpinjskoj cesti. Još petorica policajaca se vode kao nestali i njihova sudbina do sada nije razjašnjena, a što stvara  brigu i neizvjesnost nama i njihovim obiteljima.

- Velika želja nam je da se njihova sudbina rasvijetli! U obrani Vukovara 67 pripadnika ove postrojbe je ranjeno, a 119 nas je preživjelo torturu srpskih koncentracijskih logora u trajanju do 269 dana. Spominjem ove podatke, da se vidi koju žrtvu su u obrani Vukovara, podnijeli pripadnici ove postrojbe, ali naravno i naše obitelji. U ovoj prigodi želim posebno pozdraviti obitelji poginulih, nestalih i već 11 umrlih pripadnika ove postrojbe, a čija smrt je posljedica bolesti koje su nastale stradanjem u ratu i torturama u srpskim koncentracijskim logorima. Posebno se želim zahvaliti našim suprugama i životnim partnericama, koju su te 1991.  godine pokušavale pomoći i vršile pritisak na vodstvo MUP-a i Države da se pomogne u obrani Vukovara! - istaknuo je između ostalog Piskač.

Pripadnike postrojbe pozdravili su brojni nazočni gosti koji su zahvalili članovima Postrojbe na žrtvi koju su podnijeli i doprinosu u stvaranju slobodne nam države.
 
Svečanost je svojim nastupom, izvođenjem himne i nekoliko pjesama, uveličao Tamburaški sastav „Biseri“. Za istaknuti je da su članovi ovog tamburaškog sastava hrvatski branitelji i to većinom policajci – branitelji Vukovara, zatočenici srpskih logora. Iako svi početnici u muzičkim vodama, članovi „Bisera“ pod vodstvom profesorice Nevenke Pandža, s velikim entuzijazmom vježbaju sviranje i gostuju diljem Hrvatske. 

Označeno u
Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci