FOTO Čarobni svijet muza Nedjeljka Klarića koji inspiraciju pronalazi u - ženskom tijelu Foto: Krešimir Đurić

FOTO Čarobni svijet muza Nedjeljka Klarića koji inspiraciju pronalazi u - ženskom tijelu

Julijana Marčec | 3.3.2024. u 10:34h | Objavljeno u Društvo

U Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Staroga grada 28. veljače, otvorena je izložba varaždinskog slikara Nedjeljka Klarića. Ovoga puta ovaj se varaždinski autor predstavio nizom ženskih aktova nastalih u posljednje dvije godine, u ciklusu "Čaroban svijet muza”.

- Ženske aktove u ovom ciklusu autor formira pastuoznim namazima i korištenjem jarkih boja na pojednostavljenoj zatamnjenoj podlozi. Pri oblikovanju nagih ženskih tijela autor se uglavnom služi primarnim spektrom boja poput crvene, žute ili plave. Kako slikar inspiraciju za ove radove pronalazi upravo u ženskom tijelu, sistemski se nastavlja i sustavno oslanja na bogato povijesno umjetničko nasljeđe prikazivanja žena kao lajtmotiva. No, njegovi prikazi nisu interpretacije realnih žena, već je žena idealiziran objekt čijim vizualnim formiranjem slikar pokušava uprizoriti njenu snagu – rekla je kustosica izložbe Klara Macolić Kuparić.

hdlu_izlozba23.JPG

Ovaj samozatajni varaždinski autor dosada je izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, a kao značajnije izdvaja izložbu "Željko Prstec i Nedjeljko Klarić” prije deset godina te izložbu "Kozmologija slike” kojom se predstavio u ovoj galeriji 2021. godine. Član je HDLU-a Varaždin i Likovne udruge “Kula” Kneginec.

- Žensko tijelo je oduvijek, od samih početka umjetnosti bilo inspiracija za sve umjetnike kroz povijest. Ono je nadahnuće, ljepota i prije svega prikaz snage žene. Svojim aktovima priključujem se slikarima koji su se unatoč teškim i tabuiziranim prilikama u prošlosti usudili slikati golo žensko tijelo. Moji aktovi su moje viđenje ženske snage u pokretu, većinom bez detalja, već prikazane pomoću silueta i sjena u tamnim bojama. Siluete i sjene najbolje prikazuju magičnost, tajnovitost, nepredvidivost, prirodnost i erotičnost ženskog bića. Prikazati promatraču snagu i dramatičnost ženskog tijela u pokretu predstavlja za mene veliki izazov – rekao je Nedjeljko Klarić i pozvao sve da dođu u galeriju HDLU-a i razgledaju izložbu koja će ostati postavljena sve do 22. ožujka.