FOTO Bogatstvo kulturne baštine iz čitavog svijeta – svečano otvoren festival COFA Foto: Grad Varaždin

FOTO Bogatstvo kulturne baštine iz čitavog svijeta – svečano otvoren festival COFA

Varaždinske vijesti | 8.7.2024. u 10:23h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju, 7. srpnja, ispred vile Bedeković u Varaždinu svečano je otvoren 3. Međunarodni folklorni festival COFA.

Petra Golubar, idejna začetnica i direktorica festivala, pozdravila je goste i publiku te im poželjela dobrodošlicu.

Sve prisutne pozdravio je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i saborski zastupnik Miroslav Marković, istaknuvši da je ovo tek treće izdanje festivala, ali da vjeruje da će ih biti još mnogo. Naglasio je podršku Grada Varaždina ovakvim manifestacijama, ističući njihovu važnost u predstavljanju folklorne tradicije iz raznih dijelova svijeta te je pozvao publiku da uživa u bogatom programu. Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je službeno otvorio Festival je istaknuo kako tradicija, običaji i narodne nošnje  čine identitet svakog naroda i države.

- U ova globalizacijska vremena je itekako dobro da baštinimo svoje običaje i tradiciju, a putem ovakvih festivala još bolje upoznajemo svoje običaje i kulturu, ali i različitosti. Na ovogodišnjem Festivalu nastupaju folklorne skupine s tri kontinenta, Europe, Azije i Južne Amerike. Dolazak i nastupi ovih skupina govore u prilog tome kako je današnji svijet bogat različitošću, a pogotovo kada uzmemo podneblje iz kojeg te skupine dolaze. Varaždinska županija ima 28 općina i gradova, a  u njima djeluje 45 KUD-ova koji kroz svoje aktivnosti i djelovanje pokazuju  interes za očuvanje tradicije i običaja. Čestitam organizatorima na organizaciji još jednog festivala, a svim folklornim skupinama želim ugodan boravak u Varaždinskoj županiji -rekao je župan Stričak.

- I ove ćemo godine publici te svim ljubiteljima folklora  ponuditi atraktivne folklorne grupe te ćemo  im  približiti folklornu baštinu iz čitavog svijeta. Ove godine su s nama folklorne grupe s čak tri kontinenta, odnosno pet zemalja. Najatraktivnije su svakako iz Perua i Indije, ali oduševiti će nas i folklorne grupe iz Bugarske, Njemačke i Švicarske te domaći KUD-ovi iz grada Varaždina te Varaždinske županije. Posebno mi je drago da se festival održava i van naše Županije, točnije u Međimurskoj te Krapinsko-zagorskoj županiji – rekla je Petra Golubar istaknuvši pritom kako je nematerijalna kulturna baština dio našeg identiteta, a mladi su ti koji prenose kulturnu baštinu na nove naraštaje.

Manifestacija je započela nastupom Varaždinskog folklornog ansambla, a uslijedili su nastupi gostujućih folklornih grupa iz Perua, Bugarske, Njemačke, Švicarske i Indije.

Međunarodni folklorni festival COFA održava se do 12. srpnja diljem Varaždinske i susjednih županija.

Festival promiče raznolikost, potiče kulturni razgovor i uključenost te doprinosi očuvanju folklorne tradicije. Generalni pokrovitelj festivala COFA je Varaždinska županija, a pokrovitelji su Grad Varaždin i UNESCO.

Fotografije pogledajte u nastavku: