FOTO Bogat program drugog dana COFA-e u Varaždinskim Toplicama, prijem delegacija svih pet zemalja sudionika

Varaždinske vijesti | 11.7.2023. u 12:55h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je mimohodom i atraktivnim nastupima folklornih skupina iz Poljske, Gruzije, Sjedinjenih Američkih Država, Rumunjske, Meksika i Hrvatske u Varaždinskim Toplicama svečano započeo međunarodni folklorni festival COFA, u ponedjeljak je predstavnike COFA-e ugostila gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković.

Nakon službenog otvaranja festivala u nedjelju, Grad Varaždinske Toplice bio je domaćin brojnim kulturno-umjetničkim događanjima u ponedjeljak.

Organizirane su radionice folklornog pjevanja, folklornih plesova i tradicijskog odijevanja, te radionica izrade tradicijskih ukrasa.

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždinske Toplice, gradonačelnica Ratković je održala svečani prijem za predstavnike folkloraških delegacija koje sudjeluju na ovogodišnjem COFA festivalu.

Gradonačelnica Ratković istaknula je podršku manifestacijama koje dolaze u grad, budući da obogaćuju turističku ponudu i tradiciju Varaždinskih Toplica.

-Podržavam sve manifestacije koje dolaze u naš grad jer time obogaćujemo našu turističku ponudu i tradiciju, odnosno naš zdravstveni i baštinski turizam. Na prijemu su bili predstavnici svih pet stranih zemalja sudionica COFA-e koji su nam predstavili svoju kulturu i tradiciju, a mi smo njima govorili o našim kulturnim i turističkim vrijednostima - rekla je gradonačelnica i dodala kako je Grad nagradio delegacije prigodnim poklonima.

Direktorica i idejna začetnica Petra Golubar ponovila je program koji je Grad Varaždinske Toplice ponudio svim zainteresiranima, među kojima su bile i radionice pjevanja, plesanja, sviranja i izrade tradicijskog nakita.

-Ove su godine na festival COFA stigle tri nove folklorne skupine i to skupina iz SAD-a koja je stigla prvi put, kao i Gruzija, a stigla nam je i grupa iz Meksika. Tu su još i Rumunjska i Poljska te domaće snage – Varaždinski folklorni ansambl. Naravno, tu su i ostala naša kulturno-umjetnička društva koja će se pridružiti folklornoj avanturi, ovisno o gradu ili općini koja će biti domaćin dijela festivala - naglasila je Golubar.

Uslijedio je cjelovečernji folklorni nastup na glavnom gradskom trgu Varaždinskih Toplica, a nastupale su folklorne skupine iz SAD-a, Meksika, Rumunjske, Poljske i Gruzije.

Radi se o suvremenoj folklornoj avanturi koja se osim u Varaždinskim Toplicama održava i u Lepoglavi, Novom Marofu, Varaždinu, te općinama Visoko, Maruševec i Ljubešćica.