FOTO 17. memorijal Vusić-Jambor-Kapustić: Drvodjelac pobjednik peti puta u nizu Foto: Dražen Geček

FOTO 17. memorijal Vusić-Jambor-Kapustić: Drvodjelac pobjednik peti puta u nizu

Varaždinske vijesti | 29.8.2022. u 15:15h | Objavljeno u Društvo

U sklopu manifestacije "Dani sjećanja na Vukovar - Ni sjene više nema 2022", u Žarovnici je odigran 17. memorijalni malonogometni turnir sjećanja na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića.

Obilježavanje je počelo komemorativnim skupom kod spomen obilježja u Kamenici, gdje je položen vijenac i zapaljene su svijeće, a molitvu je predvodio kamenički župnik, vlč. Rafael Mikec.

Poginulim hrvatskim braniteljima odala se, polaganjem cvjetnih aranžmana, paljenjem svijeća i molitvom, koju je također predvodio vlč. Rafael Mikec, počast i na njihovim posljednjim počivalištima na kameničkom groblju.

Poklonila im se delegacija sastavljena od članova njihovih obitelji, potom kolega vukovarskih branitelja, pa Stjepana Gašljevića, izaslanika ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda, izaslanika načelnika Policijske uprave varaždinske Predraga Benčića, voditelja Službe za granicu Roberta Rožmarića, zapovjednika PP Ivanec Danijela Leskovara, načelnika Postaje granične policije Varaždin Vladimira Friščića, te članova braniteljskih udruga Ivanca i Lepoglave.

Uslijedilo je tradicionalno druženje obitelji poginulih hrvatskih branitelja, organizatora, gostiju i uzvanika u restoranu Jak, a potom i svečanost otvaranja turnira na sportskom igralištu u Žarovnici.

U ime organizatora nazočnima se obratio predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Krtanjek, potom i Robert Rožmarić, u ime PU varaždinske i PP Ivanec, pa gradonačelnici Ivanca i Lepoglave Milorad Batinić i Marijan Škvarić, koji je bio i izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, te Stjepan Gašljević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda.

U svojim su obraćanjima, uz ostalo, naglasivši veliku žrtvu, izrazivši veliko poštovanje prema poginulima, istaknuli i zadovoljstvo što se i na ovaj način, toliki niz godina, čuva sjećanje na poginule hrvatske branitelje, posebno što se spomen na poginule heroje prenosi među mlade naraštaje.

Kako se ove godine turnir održava na području Grada Lepoglave, službeno ga je otvorenim proglasio gradonačelnik Škvarić.

Uslijedila je potom utakmica mlađih dobnih uzrasta Ivančice, koja je okončana izvođenjem kaznenih udaraca, nakon regularnih 0:0, a pokale ekipama uručili su Škvarić i Gašljević.

Na seniorskom turniru sudjelovalo je šest ekipa, a peti puta zaredom pobjednik je Drvodjelac Ivanec, drugo mjesto pripalo je ekipi Caffe bara Matrix Ivanec, treće Jerovcu, četvrto PU varaždinskoj, a sudjelovale su još i ekipe Žarovnice i Bedenca.

U završnom dijelu memorijalnog turnira organizatori su ekipama i pojedincima uručili nagrade, te je tako Drvodjelac primio pehar u trajno vlasništvo i prijelazni pehar, drugoplasirani Caffe bar Matrix pehar u trajno vlasništvo, jednako kao i trećeplasirana ekipa Jerovca, dok je PU varaždinskoj uručena spomen diploma.

Najbolji strijelac turnira je Eduard Majhen iz PU varaždinske, a najbolji golman Dejan Rogina iz pobjedničke ekipe Drvodjelca, koji su za svoja ostvarenja nagrađeni statuama.

Nagrade su, u ime organizatora, uručili Zvonko Galić i Kristijan Vusić, sin poginulog Stjepana, potom vukovarski branitelji Ivan Piskač, predsjednik HVIDR-e Ivanec Vjekoslav Špac, također vukovarski branitelj, pa Krešimir Krog, dugogodišnji donator braniteljskih udruga Ivanca, te saborski zastupnik Siniša Jenkač.

Ističemo kako je pokal za treće mjesto ekipi Jerovca primio Eduard Vusić, unuk Stjepana Vusića.

U opuštenom ambijentu po završetku ovog velikog projekta, Dražen Krtanjek je prigodni poklon, bocu Coca-cole, uručio 'najboljem sucu turnira', Siniši Matuzi - Fići, u znak zahvale što već nekoliko godina svojim angažmanom pomaže u provedbi ovog memorijala.

"Dani sjećanja na Vukovar - Ni sjene više nema 2022" nastavit će se tijekom jeseni prigodnim programima u školama, prikazivanjem dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost", Kolonama sjećanja i misama zadušnicama u našem kraju, kao i odavanjem počasti na mjestima njihova stradavanja i mjestima sjećanja u Vukovaru i okolici.

Manifestaciju organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, u suradnji s HVIDR-om Ivanec, a pokrovitelji su mu Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Ivanec i Grad Lepoglava.

U provedbi malonogometnog turnira pomogle su i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, potom Nogometni klub Ivančica, saborski zastupnik Siniša Jenkač, PU varaždinska, DŠR Žarovnica, restoran JAK, te udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Stjepan Vusić iz Jerovca kod Ivanca poginuo je 15. studenog 1991. u Borovu Naselju, prilikom pokušaja proboja iz opkoljenog Vukovara, a Tomo Jambor i Josip Kapustić iz lepoglavskog naselja Žarovnica su s više od 200 branitelja Vukovara, medicinskog osoblja, novinara, civila i drugih, svirepo ubijeni dva dana kasnije od strane srpskih agresora na farmi Ovčara kod Vukovara.

Vusić, Jambor i Kapustić bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin koja je herojski sudjelovala u obrani Vukovara od 11. rujna do neprijateljskog ovladavanja njime, 20. studenog 1991. godine.