FOI pomaže digitalnu transformaciju II. OŠ Varaždin

vv | 24.4.2023. u 14:55h | Objavljeno u Društvo

Održane su brojne aktivnosti na projektu 'Full STEAM Ahead!' s ciljem uspostave prve STEAM osnovne škole u Varaždinskoj županiji

Projekt 'Full STEAM Ahead!' – punog naziva 'Znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika u II. osnovnoj školi Varaždin', projekt je kojim se želi uspostaviti prva STEAM osnovna škola u Varaždinskoj županiji. Tijekom ovog projekta, II. osnovna škola Varaždin implementira digitalnu transformaciju kroz STEAM koncept i to opremanjem četiri učionice (uključujući i zvjezdarnicu), obuhvatnom edukacijom učitelja, razvojem kurikuluma i aktivnosti za učenike.

Projekt je financiran u okviru poziva “Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području” iz EGP financijskog mehanizma te Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine, a vrijednost mu je projekta 444.143,34 EUR. Nositelj je II. osnovna škola Varaždin, a partneri na projektu su Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i NT Gruppen AS iz Kraljevine Norveške.

Radionica o digitalnoj transformaciji

Kako bi digitalno transformirali školu, nastavnici moraju proći niz edukacija, za što je zadužen upravo varaždinski FOI. Dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je ovog mjeseca održala radionicu na temu "Digitalna transformacija škole" i s nastavnicima škole podijelila svoja znanja, iskustva i stručne savjete o digitalnoj transformaciji u obrazovanju. Radionica je održana u novo opremljenoj Vili Oršić, impresivnom objektu FOI-ja, koji je nedavno obnovljen s milijun eura i stavljen u funkciju razvoja znanosti i obrazovanja. Ovaj prostor pruža savršenu pozadinu za razmjenu znanja i ideja te potiče suradnju i inovativnost.

ds15.jpg

Tijekom radionice, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep detaljno je razmotrila ključne aspekte digitalne transformacije škole, uključujući uvođenje novih tehnologija, razvoj digitalnih kompetencija kod učenika i nastavnika, digitalne zrelosti škole te važnost kritičkog razmišljanja u digitalnom okruženju. Osim toga, sudionici radionice imali su priliku raspravljati o izazovima i mogućnostima koje donosi digitalna transformacija te o strategijama za njeno uspješno provođenje u praksi.

Zašto STE(A)M?

Skraćenica STEAM (engl. Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) koja osim znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike uključuje i umjetnost, relativno je nov koncept koji ima za cilj integrirati STEM predmete s umjetničkim predmetima u različite relevantne obrazovne discipline. Takvi su programi osmišljeni kako bi podučili učenike inovacijama, kritičkom razmišljanju i iskoristili inženjerstvo ili tehnologiju u maštovitim dizajnu ili kreativnim pristupima stvarnim problemima, nadovezujući se na matematičke i znanstvene temelje kod učenika.

Fakultet organizacije i informatike nastavit će pružati podršku i stručne savjete u sklopu projekta 'Full STEAM Ahead!' kako bi unaprijedio obrazovni sustav i osigurao bolju budućnost za varaždinske učenike. Zajedno s nastavnicima i školama širom Hrvatske, FOI je posvećen promicanju znanosti, tehnologije, inženjeringa, umjetnosti i matematike (STEAM) te digitalnih kompetencija kako bi se oblikovalo obrazovanje budućnosti.