FOI: Još jedan Erasmus+ projekt iz poduzetništva "Budućnost je na ženama"

VV | 2.3.2021. u 15:11h | Objavljeno u Društvo

S ciljem što veće uključenosti diplomiranih poduzetnica i povećanjem njihove razine uključenosti u regionalne poduzetničke ekosustave diljem Europe, na FOI-ju je započeo još jedan Erasmus+ projekt iz poduzetništva pod nazivom Budućnost je na ženama: početak stvaranja inkluzivnih poduzetničkih ekosustava s WeRIn projektom

Službeni početni sastanak projekta Žene poduzetnice u regionalnim uključivim poduzetničkim ekosustavima (WeRIn) održan je virtualno 18. i 19. veljače, uz prisustvo predstavnika svih 14 partnera projekta.

WeRIn je jedan od Erasmus + projekata u programu Savezi znanja (Knowledge Alliances), u koji je kao jedan od partnera uključen Fakultet organizacije i informatike, a kao pridruženi partner iz prakse Tehnopark Varaždin i trajat će tri godine (2021. - 2023.).

FOI kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu uključen je u radni paket Implementacije – Dizajna i razvoja WeRIn načela, pristupa, WeRIn Luke znanja, a aktivno će surađivati i u ostalim radnim paketima projekta. Voditeljica projekta na Fakultetu organizacije i informatike je doc. dr. sc. Kristina Detelj, ujedno i voditeljica Laboratorija za poduzetništvo.

Pozadina projekta WeRIn je da, unatoč porastu sudjelovanja studentica u poduzetničkom obrazovanju (EE) na visokim učilištima (HEI), one i dalje zaostaju u odnosu na svoje muške kolege. Uz to, čak i kad su sudjelovale u EE, manja je vjerojatnost da će se krenuti prema stvarnoj poduzetničkoj karijeri nakon što diplomiraju. A kad to učine, ove diplomirane poduzetnice slabije su uklopljene u regionalni poduzetnički ekosustav: sve manje njih sudjeluje u lokalnim programima inkubacije i akceleracije, seli se u znanstvene parkove, traži i dobiva financijska sredstva ili su aktivne članice regionalnih mreža. Mnoge se jednostavno ne osjećaju dovoljno pozvanima. S obzirom na to da studentice sada čine preko 60% studentske populacije u Europi, to znači značajan gubitak potencijalnog poduzetničkog talenta i kapaciteta.

Projekt pokušava riješiti ovaj izazov kultiviranjem uključivijih ekosustava za žene s diplomom i poduzetničkim aspiracijama. Sveobuhvatni cilj je povećati uključivost poduzetničkog obrazovanja i programa podrške s namjerom da se poveća udio diplomiranih poduzetnica i poveća njihova razina uključenosti u regionalne poduzetničke ekosustave diljem Europe.

Projekt cilja širok raspon skupina dionika iz akademskog i industrijskog spektra, što je vidljivo i iz različitih projektnih partnera koji sudjeluju: Sveučilište primijenjenih znanosti Münster (vodeći član; Njemačka), ACEEU (Njemačka), Sveučilište primijenjenih u Amsterdamu Znanosti (Nizozemska), Sveučilišna industrijska inovacijska mreža (Nizozemska), FOI Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska), Tehnički institut Cork (Irska), Tehničko sveučilište u Istanbulu (Turska), Momentum Marketing Services Limited (Irska), Europski centar za žene i tehnologiju (Norveška), WESt mbH (Njemačka), Impact Hub Amsterdam, Tehnološki park Varaždin (Hrvatska), Rubicon Center (Irska) i ARI Teknokent Proje Gelistirme Planlama (Turska).

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci