Filmsko-kreativni studio VANIMA slavi 35. obljetnicu djelovanja Foto: HFS

Filmsko-kreativni studio VANIMA slavi 35. obljetnicu djelovanja

Varaždinske vijesti | 30.9.2021. u 16:03h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnja Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bit će u znaku obilježavanja 35. obljetnice djelovanja varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA te će u sklopu otvaranja 59. Revije, 30. rujna u 19 sati, biti prikazani filmovi i otvorena prigodna izložba VANIMINIH radova.

Filmsko-kreativni studio VANIMA bavi se stvaranjem animiranih filmova s djecom i mladima, a s radom je počeo 1986. godine na II. osnovnoj školi Varaždin pod vodstvom Dubravke Kalinić Lebinec i Srećka Lebinca.

Više od 400 članova izradilo je tristotinjak filmova tijekom redovnih grupa koje prate školsku godinu, a još najmanje toliko djece i mladih sudjelovalo je u radioničkim programima koje su vodili voditelji VANIME u Hrvatskoj i diljem svijeta.

vanima_30092021_hfs_1.JPG

Od 2010. godine VANIMA organizira VAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin, koji je u kratkom roku postao prepoznatljiv i ucrtao Varaždin u mapu svjetski poznatih festivala animiranog filma. Od 2012. godine VANIMA postaje nositelj novootvorene djelatnosti u kulturi u Gradu Varaždinu, audiovizualne djelatnosti, čime dobiva tada zatvoreno kino Gaj na upravljanje u razdoblju od četiri godine. Nastaje program nazvan „kino Galerija“, a kontinuiranim radom uspješno je očuvano jedino Varaždinsko gradsko kino, digitalizirano i od tada se u njemu održava redovni program.

vanima_30092021_hfs_3.JPG

VANIMINI animirani filmovi, osim o raznovrsnim filmskim pristupima, tehnikama animacije i vizualnog mišljenja, istovremeno i na zanimljiv način govore o svemu što su Vanimatori tijekom proteklih godina proživljavali. U sklopu otvaranja gledamo filmove koji su obilježili 35 godina njihovog rada, a nakon samog otvaranje Revije će se otvoriti i prigodna izložba radova VANIME.

- Pridružite nam se u četvrtak, 30. rujna, online i u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 da zajedno otvorimo 59. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i proslavimo VANIMINU obljetnicu - poručuju iz Hrvatskog filmskog saveza.

Program 59. Revije možete pronaći na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/, a sve revijske projekcije bit će dostupne online (na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/).

vanima_30092021_hfs_4.JPG

vanima_30092021_hfs_2.JPG