59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece od 30. rujna do 3. listopada

VV | 26.9.2021. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

Od četvrtka, 30. rujna, do nedjelje, 3. listopada, u Varaždinu i online održava se 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a zajednički je organiziraju Hrvatski filmski savez i filmsko-kreativni studio VANIMA. Dio projekcija i radionice održat će se u Varaždinu, dok će ostatak projekcija biti online. Online projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/ dok je programski raspored dostupan na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/.

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar sudjelovat će na senzornoj radionici animacije pijeskom koju će voditi Ivana Štedul i Ksenija Sanković. Tako će mali varaždinski filmaši napraviti svoje prve filmove upravo na radionici, a premijeru filmova gledat ćemo na službenom otvaranju Revije.

Službeno otvaranje 59. Revije održat će se u četvrtak, 30. rujna, u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 i online, a osim otvaranja Revije obilježit ćemo i 35. godina postojanja filmsko-kreativnog studija VANIMA uz izložbu i projekciju filmova nastalih u VANIMI.

- Važno je sjetiti se da je VANIMA, nakon osnivanja u tada još predinternetskom vremenu, tijekom godina doživjela i preživjela gotovo nezamislive promjene. Nestajale su i nastajale države, vodili su se ratovi, mijenjali se sustavi, mišljenja, stavovi i mediji, a djeca, koja su zajedno s nama prije 35 godina krenula u avanturu filmske animacije, kroz svoje su crtane filmove na iskren, bezazlen i pošten, ali nadasve mudar način, govorila o svijetu oko sebe. Produkcija od tristotinjak VANIMINIH animiranih filmova, osim o raznovrsnim filmskim pristupima, tehnikama animacije i vizualnog mišljenja, istovremeno i na zanimljiv način govori o svemu što smo tijekom proteklih godina proživljavali. I kad danas kažemo da brojni filmovi prijavljeni na Reviju, usprkos svim nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoče o nesmanjenom zanimanju djece za film i filmsko stvaralaštvo, govorimo i o djeci koja svoje filmove stvaraju u VANIMI - rekli su voditelji VANIME, Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec.

Tijekom Revije održat će se i susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo. Susret koji se prvih jedanaest godina zvao Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva od dvanaeste godine održavanja mijenja ime u Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo. Sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

U stručnom ocjenjivačkom sudu su redatelj Aldo Tardozzi, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz II. Osnovne škole u Varaždinu.

Za program 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je 167 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 78 radova u 6 kategorija od kojih je 19 animiranih, 10 dokumentarnih i 21 igranih filmova. Ostale kategorije broje 12 radioničkih i 9 filmova u slobodnom stilu te 7 TV reportaža.

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Članice selekcijske komisije nisu imale nimalo lak zadatak, a hrvatski mali filmaši ponovno su pokazali da dječja kreativnost nema granica. Tako ćemo i ove godine gledati filmove raznih tema, od otkrivanja tajnih naših nastavnika, recentnih tema kao što su potres, društveno važnih tema do kadrova koji će vas nasmijati do suza.. Odabrani filmovi bit će dostupni za gledanje na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/.

U subotu, 2. listopada, u 17 sati mentori i voditelji filmskih družina održat će javnu tribinu pod nazivom „Dječje filmsko stvaralaštvo u doba pandemije – primjeri dobre prakse“.

U nedjelju, 3. listopada, u 12 sati saznat ćemo najbolje od najboljih na dodjeli nagrada i svečanom zatvaranju Revije u Centru za mlade i nezavisnu kulturu.

59._Revija_djece_1.jpg