FESTIVAL VARAŽDINSKIH DVORIŠTA Mnoštvo manifestacija u 13 dvorišta povijesne gradske jezgre Foto: Festival varaždinskih dvorišta

FESTIVAL VARAŽDINSKIH DVORIŠTA Mnoštvo manifestacija u 13 dvorišta povijesne gradske jezgre

vv | 21.6.2022. u 11:40h | Objavljeno u Društvo

13 dvorišta u centru grada - glazba / izložbe / radionice / moda / druženja s autorima / putopisi / tradicijsko stvaralaštvo / gastronomija

Festival varaždinskih dvorišta, koji se u 2022. održava po sedmi puta, primjer je uspješnog turističkog proizvoda osmišljenog kako bi bogatu turističku i kulturnu ponudu Varaždina i njegove obnovljene i uređene povijesne jezgre dodatno začinio, oplemenio i nadopunio te stvorio novu manifestacijsku atrakciju kojom će vikend u Varaždinu od „uvijek odlične ideje“ pretvoriti u nešto što se ne smije propustiti, navode organizatori.

Ideja Festivala je zapravo jednostavna. Povijesna jezgra Varaždina - zanimljiva, uređena i lijepa, iza raznobojnih „haustora“ skriva brojne i jednako lijepe prostore gradskih dvorišta. Ti prostori često su brižno čuvane oaze privatnosti Varaždinaca, prozori u stvarni, ali od očiju posjetitelja, uglavnom skriveni život grada.

Festival varaždinskih dvorišta javnosti otvara upravo te prostore i ispunjava ih raznolikim sadržajima: glazbom, modom, umjetnošću, gastronomijom, radionicama te, barem na jedan vikend, povezuje javni i privatni Varaždin u šarmantnu mješavinu zabave, druženja, kulture, glazbe i hedonizma.

Terminski smješten na sam početak kalendarskog ljeta (i inkorporiran u već započet program „Ljeta u Varaždinu“), Festival dvorišta i simbolički otvara ljetnu varaždinsku sezonu, koncentriranu, prije svega na privlačenje što većeg broja vikend city-break turista. Kao uvod u ljeto, svojom raznolikošću i atmosferom, Festival varaždinskih dvorišta ujedno je i uvertira za veliki završetak ljeta u obliku Špancirfesta.

Uoči sedmog izdanja Festivala dvorišta, organizatori kažu da je projekt itekako uspio i etablirao se kao sastavni, nezaobilazni i „organski“ sadržaj varaždinske kulturno-turističke ponude, koji svake godine privlači sve veći broj posjetitelja iz šire regije, uključujući i Sloveniju.

1. ATRIJ STAROG GRADA

Šetalište J.J. Strossmayera 1

Izložba radova dizajnera odjeće i grafičkih dizajnera Srednje strukovne škole Varaždin OD SKICE DO ŠPICE, izložba radova studenata stručnog studija Dizajna obuće u Varaždinu

U predivnom, povijesnom okruženju debelih zidina i dubokog hlada varaždinskog Starog grada možete uroniti u kulturu odijevanja i to „od glave do pete“. U atriju najslavnije varaždinske građevine izloženi su radovi mladih dizajnera odjeće i grafičkih dizajnera Srednje strukovne škole Varaždin, a u podrumu Starog grada postavljena je izložba radova studenata stručnog studija Dizajna obuće u Varaždinu pod nazivom „Od skice do špice“ u sklopu koje su izložene skice, replike, dizajnerski modeli, odnosno kreativnost i vještine dizajniranja obuće.

2. URŠULINSKO DVORIŠTE

Uršulinska 1

zaviri u prostor igre, učenja i druženja

ZADRUGA EKO SERVIAM - bilje iz uršulinskog vrta i eko proizvodi Zadruge glazbeni program URŠULINE ZVJEZDICE - subota u 11.00 sati

Uređeno i donedavno vrlo tajnovito dvorište crkve i samostana Svete Uršule jedno je od najveselijih mjesta u povijesnoj jezgri budući da se, zahvaljujući vrtiću i školi, tamo već tri stoljeća igraju, smiju, uče i vesele djeca. Nakon premijere na prošlogodišnjem Festivalu dvorišta, ovo dvorište ponovno otvara vrata te nudi sadržaj sastavljen od zdravlja i zabave. Uz igru i aktivnosti za djecu, nastupaju i Uršuline zvijezdice s glazbenim programom, a neizbježna je i ponuda prirodnih proizvoda zadruge Eko Serviam koje sestre uzgajaju u samostanskom vrtu.

fvd-ursulinsko-dvoriste.jpg

3. DVORIŠTE ŽUPANIJSKE PALAČE

Franjevački trg 7

ISTRAŽITE, MIRIŠITE I OKUSITE DIO VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Lijepo, veliko i raskošno dvorište Županijske palače već se etabliralo kao mjesto raznolikih mirisnih, zdravih, prirodnih i domaćih užitaka pa ni ovogodišnje izdanje Festivala dvorišta nije iznimka u tome. Na tom divnom mjestu čeka vas program sastavljen od ponude probranih OPG-a iz Varaždinske županije oplemenjen sjajnim glazbenim programom mladih glazbenika.

Posebno mjesto u zdravoj gastronomskoj ponudi varaždinskog kraja igra njegovo tekuće „crno zlato“ – bučino ulje, koje, uz još brojne divote od buče, predstavlja višestruko nagrađivani proizvođač OPG Petrović.

fvd-dvoriste-zupanijske-palace.jpg

Uz zdrave okuse, ovo gastro-dvorište ugošćuje i zamamne mirise proizvoda „Kuće magične trave“ OPG Jakopović, specijaliziranog za prirodnu kozmetiku te ekološki uzgoj ljekovitog bilja, a vlastite zdrave kozmetičke proizvode možete izraditi i sami.

Ništa manje mirisni nisu ni proizvodi OPG Orešković, koji se usmjerio na uzgoj lavande, mediteranske biljke koja nevjerojatno dobro uspijeva i u okolici Varaždina s kojom se također možete igrati, a od vlasnika OPG-a i naučiti neke od vještina u oblikovanju ukrasnih i uporabnih predmeta prepunih miomirisa.

Za glazbenu kulisu pobrinut će se talentirani mladi glazbenici iz Društva „Naša djeca“ (subota) te bend „Two of us“ u nedjelju.

4. DVORIŠTE PALAČE PATAČIĆ BUŽAN

S.S. Kranjčevića 1

MODNI BUVLJAK

Angelusov slani kutak

Glazbeni program DJ VOLTAIR

MODNA REVIJA BROKAT - subota u 20.00 sati

Edin & Dinko live acoustic - subota u 20.30 sati

Moda i glazba prirodna su kombinacija, a kad se na to doda i malo gastronomije, dobijemo pravi hepening. Na Festivalu varaždinskih dvorišta one su spojene u raskošni program sastavljen od modnog buvljaka, modnih performansa i revija te svirki i to sve u starom dvorištu smještenom ispod impozantnog tornja Franjevačke crkve. Zavirite u njega i nećete ostati nedirnuti silinom kreativnosti i talenta dizajna s varaždinskim potpisima. A usput možete i zaplesati.

5. JULIJANOVO DVORIŠTE

S.S. Kranjčevića 8

Postav iz MUZEJSKE ZBIRKE OLTIMERA I STARE TEHNIKE

chill zona uz glazbu s vinila

glazbeni program VARAŽDINSKOG OBRTNIČKOG GLAZBENOG DRUŠTVA - subota u 17.00 sati

Julijanovo dvorište jedna je od najpoznatijih varaždinskih tajni. Šarmantni, intimni, retro prostor u najužem središtu grada mjesto je druženja, otmjenog hedonizma i chillanja, a sve to podiže se na novu razinu tijekom Festivala dvorišta. Ugodni, duboki hlad, pucketanje vinilnih ploča te zabavni i entuzijastični domaćin i njegovi prijatelji možda vas šarmiraju pa ostanete i dulje nego ste planirali.

Ovaj shabby-chick prostor i ugođaj nadopunjavaju predivni retro bicikli iz bogate muzejske zbirke Oldtimera i stare tehnike Živka Skuhale, koji su svoj privremeni dom, za vrijeme Festivala varaždinskih dvorišta našli upravo kod „Julijana“.

6. DVORIŠTE MUZEJA ANĐELA

S.S. Kranjčevića 14

Stalni postav Muzeja anđela, izložba dječjih radova u Rajskom vrtu

Likovno kreativne radionice - Dizajniraj svoju majicu i šalicu - oba dana u 10.00 sati

"Ples anđela" u izvedbi Varaždinskih mažoretkinja - subota u 11.30 sati

"Potraži svojeg anđela", potraga za anđelima u centru grada prema programu - subota u 11.30 sati

Radionica Oslikaj me - nedjelja 10.00 - 12.00 sati

Muzej anđela središnje je mjesto autorskog projekta o Varaždinu kao gradu u kojem spavaju anđeli, umjetnika Željka Prsteca. Zaista, podignete li tijekom šetnje gradom pogled u vis, ugledat ćete ih na skrovitim mjestima ispod varaždinskih krovova, a kad napokon stignete do samog muzeja, saznat ćete zašto su oni odabrali baš Varaždin za svoj dom. Dvorište Muzeja anđela, kako i priliči, posvećeno je - anđelima. Uz stalni postav muzeja, u „Rajskom vrtu“ koji ga okružuje, izloženi su dječji radovi, održavaju se likovno-kreativne radionice u kojima možete dizajnirati svoje majice i šalice, a uz ples anđela i organiziranu potragu za njima, ovdje možete ostati dugo i sjajno se zabaviti s cijelom obitelji.

7. DVORIŠTE PALAČE SERMAGE

Trg Miljenka Stančića 1

Najveće varaždinsko dvorište pripada jednoj od najljepših varaždinskih palača. To je ugodno mjesto u kojem se često održavaju razna ljetna događanja pa je logično da je i za vrijeme Festivala dvorišta, program u ovom prostranom dvorištu, bogat i raskošan.

Okosnica programa je „projekt Padovec“, posvećen jednom od najvećih gitarističkih virtuoza i inovatora tog instrumenta, rođenom samo nekoliko koraka dalje, u današnjoj varaždinskoj Padovčevoj ulici. Kroz bogat niz sadržaja, koncerata, predavanja i izložbi dočarava se sva širina i dubina Padovčeva djelovanja kao virtuoznog glazbenika, pedagoga i graditelja instrumenata. Uz to, jeste li znali da gitara može biti i slatka?

fvd-dvoriste-palace-sermage.JPG

Uz program posvećen Ivanu Padovcu, u dvorištu su smještene i dvije monumentalne skulpture Božice Dee Matasić „Anđeli“ na kojima možete predahnuti od šetnje.

subota

10.00 Slatki zvuci Ivana Padovca - Kavana Grofica Marica

10.15 Dina Puhovski: Nekoliko scenskih slika o Padovcu - glume Kruno Bakota i Robert Španić, gitara Tomislav Jelavić, režija Hrvoje Korbar

10.45 Moreno Vinceković (GŠ Varaždin): predavanje o Padovcu

11.00 Festival gitare učenika Glazbene škole u Varaždinu

17.00 Izložba instrumenata – prateća glazba Padovčevih CD-a i snimki u suradnji s Aulosom i Vladimirom Gotalom

18.00 Predavanje o gradnji gudačkih instrumenata uz prezentaciju vlastitih instrumenata - poznati hrvatski graditelj violina Ivan Zanjko, profesor fizike, kemije i biologije. Popratni koncert na violini Dunja Bontek.

19.00 Slatka "Padovčeva gitara" - degustacija torte - Kavana Grofica Marica

19.15 Dr. sc. Alojzije Seder: Predavanje o umijeću gradnje gitara s osvrtom na Padovčeve inovacije i popratni koncert Tomislava Jelavića

20.00 Koncert "Odabrane popijevke Ivana Padovca": Miljenka Grđan, sopran i Darko Rušec, gitara; stihove popijevaka u prijevodu D. Rušeca čita Nikolina Krsnik iz Kazališta slijepih "Novi život"

nedjelja

10.00 Slatki zvuci Ivana Padovca - Kavana Grofica Marica

10.00 Izložba i prezentacija instrumenata graditelja Zwirn, Franković i Stubičar

11.00 Koncert "Popijevke i instrumentalne glazbe Ivana Padovca": Gabrijela Hrženjak, sopran, Darko Rušec, gitara

8. DVORIŠTE ZLATI AJNGEL

Gajeva 15

FLOATING GARDEN Izložba fotografija MAJE STRGAR KUREČIĆ u galeriji Zlati ajngel

Izrada cvjetnih vjenčića - Srednja škola Arboretum Opeka

U dvorištu Galerije Zlati ajngel, smještenom u bajkovitoj ulici Ljudevita Gaja, poznatoj po redovitim izložbama, ali i pripadajućem druženju umjetničke scene Varaždina, čeka vas prigodna izložba fotografija „Floating garden“ Maje Strgar Kurečić. Uz izložbu održava se i radionica izrade cvjetnih vjenčića pod vodstvom profesora i učenika Srednje škole Arboretum Opeka.

9. DVORIŠTE KOVAČIĆ MACOLIĆ

Gajeva 13

Likovna umjetnost na otvorenom - crtanje i slikanje u otvorenom ateljeu Macolić

Kava s umjetnikom - neformalno druženje uz diskusiju

Samo nekoliko koraka od dvorišta galerije Zlati ajngel, vrata otvara i dvorište galerije Kovačić-Macolić čiji program zaokružuje umjetnički duh Gajeve ulice. U njemu se održava otvoreni atelje Macolić - nekonvencionalna škola slikanja i crtanja pod vodstvom akademskog slikara Slavena Macolića, prilagođena svakom pojedincu, zanimljiva i poticajna za sve koji se žele okušati u nekom obliku likovne umjetnosti.

10. DVORIŠTE GRADSKE VIJEĆNICE

Trg kralja Tomislava 1 (ulaz iz Gajeve ulice)

Maštovito dvorište tekstila, odjeće, kože i obuće

Simbol Varaždina, Gradska vijećnica, također ima dvorište. Njega poznaju uglavnom mladenci, a Festival varaždinskih dvorišta je prilika da ga vide i drugi. U njemu je sve posvećeno tekstilu, kojem Varaždin zahvaljuje značajan dio svog industrijskog razvoja i prosperiteta. Tako možete vidjeti radove studenata Stručnog studija tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije, Varaždin / Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet te se pridružiti radionici posvećenoj konceptu recycle & reuse i još štošta.

Životinjska farma - izložbeni radovi studenata

Radionice za najmlađe - Šarena bojanka i Oslikavanje tekstila

Recycle & reuse radionice - Izrada ukrasa i modnih dodataka od ostataka kože / Ručno tkanje tapiserije od starih tekstilnih proizvoda i ostatnih tekstila

Prezentacija problematike onečišćenja voda mikroplastikom

11. DVORIŠTE CVEK

Kukuljevićeva 7

Kulturna i tradicijska baština

Predstavljanje rada Centra tradicijske kulture Varaždin, radionice izrade tradicijskog nakita, izložba tradicijskog nakita i narodnih nošnji, glazbeno plesni program, radionica tradicijskog plesa

Dvorište Cvek, svaki put kad sudjeluje na Festivalu dvorišta, iznenadi novim sadržajem. Ove je godine ono posvećeno tradicijskoj kulturi. Posjetitelji se mogu upoznati s estetskim, kulturalnim i društvenih obilježjima narodnih nošnji i tradicijskog nakita, uživati u plesu, pjesmama i glazbi, ali i izrađivati tradicijski nakit na prigodnim radionicama te ga vidjeti na izložbi i modnoj reviji.

subota

10.00 - 12.00 Radionica izrade tradicijskog nakita

10.00 - 14.00 Izložba tradicijskog nakita i narodnih nošnji

12.00 - 14.00 Glazbeno plesni program

17.00 - 19.00 Radionica folklornog plesa i pjevanja

19.00 - 21.00 Glazbeno - plesni program

nedjelja

10.00 - 12.00 Radionica izrade tradicionalnih ukrasa

10.00 - 14.00 Izložba tradicijskog nakita i narodnih nošnji

12.00 - 13.00 Modna revija narodnih nošnji i tradicijskog nakita

12. DVORIŠTE PURGARA I ŠAHISTA

Alojzija Stepinca 1b

Prezentacija rada VARAŽDINSKE GRAĐANSKE GARDE, izložba radova "Dame u povijesnim haljinama"

Gosti BAKARSKA GRADSKA STRAŽA

Subotom ih možete vidjeti kako potpuno odjeveni s puškom i šubarom čuvaju varaždinsku vijećnicu, skladno odrađuju smjene straže uz ritam bubnjeva, a podne označavaju glasnim pucnjem iz topa pokraj Starog grada. Kao i svaku povijesnu postrojbu, prate ih njihove dame, a imaju i puno prijatelja poput Bakarske gradske straže koja stiže na ovogodišnji Festival dvorišta.

Pritom svaka vojska traži poznavanje strategije pa je spoj purgara i šahista – logičan.

U društvu šahista i trenera Šahovskog društva Varaždin:

Šahovski turniri za djecu u 9.30 i 11.00

Praćenje šahovskih partija Pojedinačnog prvenstva Hrvatske za kadete od 9 do 12 sati

Brzopotezni turnir za članove ŠD Varaždin u subotu od 18.00 – mogućnost praćenja turnira

13. DVORIŠTE VILE BEDEKOVIĆ

Augusta Cesarca 10

ČITAONICA NA TRIJEMU, Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović

MALI PUTOPISCI U PARKU - Putopisna predavanja i radionice za djecu, voditelj Damir Vujnovac

10.30 i 19.00 subota / 10.30 nedjelja

TINKER LABS mali znanstvenici - učenje kroz igru

Kemijski pokusi - 11.30 i 18.00 subota / 11.30 nedjelja

Vila Bedeković ima predivno prostrano dvorište s perivojem koje je diljem Hrvatske poznato kao jedno od najljepših koncertnih lokacija tijekom Špancirfesta, a u samom historicističkom zdanju ove znamenite građevine smjestio se dječji odjel varaždinske gradske knjižnice. Program ovog zelenog i mirnog kutka nadomak užurbanoj povijesnoj jezgri je tako i posvećen djeci, znanju, istraživanju i dječjoj kreativnosti u svakom smislu te riječi.

Program obuhvaća niz događanja, čitaonica i radionica posvećenih otkrivanju svih tajni svijeta koji nas okružuje kroz književnost, igru, pokuse i zabavu.

fvd-dvoriste-vile-bedekovic.jpg

GASTRO PREDAH

Lutanje varaždinskim ulicama, istraživanje tajni varaždinskih dvorišta, radionice, koncerti, moda, umjetnost i festivalska atmosfera grada zahtjevne su, a savršeno mjesto za prikupljanje snage su terase varaždinskih restorana od kojih se mnoge nalaze u predivnom dubokom hladu krošanja drveća ili zidova starih kuća. Festivalski program donosi i festivalsku gastro ponudu. Sve što trebate je imati kod sebe programski letak Festivala varaždinskih dvorišta i prigodni meni, uz prigodnu cijenu je za čas na vašem stolu.

GASTRO PREDAH NA VRAŽDINSKI za Festival dvorišta pripremili su restorani:

Restoran Angelus, Alojzija Stepinca 3

Restoran August, Augusta Šenoe 12

Restoran Bedem, Vladimira Nazora 9

Restoran Palatin, Braće Radić 1

Steel & Meat / Beer & Burger Bar, Trg kralja Tomislava 4

Restoran Verglec, S.S.Kranjčevića 12