Erasmus+ edukacija i vrtićka motivacija: "Tete" iz Dječjeg vrtića Zeko posjetile Tenerife Foto: Dječji vrtić Zeko

Erasmus+ edukacija i vrtićka motivacija: "Tete" iz Dječjeg vrtića Zeko posjetile Tenerife

Varaždinske vijesti | 25.11.2018. u 11:36h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Iako su "samo tete" u vrtiću, odgojiteljica Dječjeg vrtića "Zeko" Spomenka Rožić i pedagoginja Ana Koren Friščić već godinama putuju Europom istražujući i uspoređujući europske obrazovne sustave i upoznajući različite pedagoške metode, koje zatim prilagođene primjenjuju u svom radu s djecom u ovom varaždinskom vrtiću.

Nakon Latvije, Poljske, grčkih Atene i Patrasa, te Švedske i Finske, ove su ambiciozne prosvjetarke nedavno posjetile i kanarski otok Tenerife u Atlantskom oceanu. Taj otok vulkanskog porijekla leži na istoj paraleli kao i afrička Sahara, no zbog velikog utjecaja oceana tu prevladava topla tropska klima, što opravdava njegov nadimak "otok vječnog proljeća". Posebnosti otoka su jedinstvena flora i fauna s mnoštvom endemskih vrsta. U šumama otoka žive mnoge vrste papiga, dok u moru oko Tenerifa obitavaju rijetke vrste morskih kornjača, delfini i kitovi.

U ovakvom okruženju zaista nije bilo teško pronaći motivaciju za učenje, s obzirom da je materijala za formalno i neformalno stjecanje znanja bilo na svakom koraku. Ipak, dvije su putnice stigle u 3.500 km udaljeni Puerto de la Cruz zbog strukturiranog tečaja s temom "Integrating ICT and new technologies into teaching and education". Kroz devet dana naučile su raditi s mnogim web alatima koje suvremene europske škole koriste u poučavanju: Magisto, Lensoo create, Kahoot, Mentimeter, Socrative, TedEd, Weebly i Edmodo samo su dio upoznatih metoda.

Kulturne aktivnosti uvijek su neizostavan dio inozemnih edukacija. Tako su se ove aktivne "vrtićanke" u okviru tečaja popele na aktivni vulkan i najviši vrh Španjolske – El Teide, posjetile slavni Loro Parque - zoološki vrt s najvećom zbirkom papiga na svijetu, upoznale španjolsku umjetnost i rutinu života u gradiću Puerto de la Cruz, posjetile glavni grad otoka, Santa Cruz de Tenerife i ojačale svoje vještine u komunikaciji na engleskom i španjolskom jeziku.

Zaposlenice Dječjeg vrtića "Zeko" svojim aktivnostima ruše tako stereotipe o "tetama u vrtiću" i dokazuju da predan rad rezultira širenjem vidika i ljubavi prema svijetu oko sebe, što zatim prenose i na djecu u vrtiću.

Ova mobilnost dio je 22.000 eura vrijednog projekta Dječjeg vrtića "Zeko" financiranog programom Erasmus+ kroz projekt pod nazivom "Ukorak s vremenom za europski vrtić".

djecji_vrtic_zeko_erasmus_1.jpg

djecji_vrtic_zeko_erasmus_2.jpg

djecji_vrtic_zeko_erasmus_3.jpg

djecji_vrtic_zeko_erasmus_4.jpg