EKSKLUZIVNO Marinko Prga kao Želimir u seriji “Mrkomir Prvi”: Bliži se vrijeme za uloge “starih” momaka

Varaždinske vijesti | 22.1.2022. u 12:51h | Objavljeno u Društvo

U humorističnoj kostimiranoj seriji “Mrkomir Prvi”, koja se nedjeljom navečer emitira na Prvom programu Hrvatske televizije, zapaženu ulogu ima i varaždinski glumac Marinko Prga, koji izvrsno igra - Želimira.

- Želimir je nijemi lik koji se pojavljuje u seriji. Uloga je bez teksta i trebalo je pronaći adekvatno rješenje, odnosno način na koji lice komunicira s ostalima. Nisam htio otići u neku promašenu karikaturu koja bi, osim što nije komična, u krajnjem slučaju mogla biti uvredljiva za određenu skupinu ljudi s govornom manom. Želimir komunicira minimalnim gestama i mimikom lica. Bilo je tu dosta improvizacije, a ideje su se rađale netom pred snimanje - rekao je naš poznati glumac s kojim smo razgovarali o ulozi u ovoj popularnoj televizijskoj seriji.

Iako se radnja serije događa u ranom srednjem vijeku, ona se zapravo referira na aktualnu situaciju u Hrvatskoj?

Svaka epizoda parodira neku aktualnu društveno-političku situaciju ili pojedinca. To je satira vremena u kojem živimo. Balkanski prepoznatljivi način razmišljanja, bilo onih na vlasti ili njihovih podanika utkan je u narativ serije.

Navikli smo vas gledati u ulogama žestokih momaka, no, ovo je sasvim drukčija uloga?

Svaka uloga je na neki način drugačija od prethodne. U proteklih trideset godina ih je bilo, samo pred kamerom, oko osamdeset i našlo bi se tu raznih “momaka”, a ne samo žestokih. Na Novu godinu sam proslavio 51. rođendan. Bliži se vrijeme za uloge “starih” momaka.

Kakva je bila atmosfera na setu?

Radna, kreativna, zabavna, naporna i pospana kad bi u studiju postalo vruće. Ništa neuobičajeno i novo. Bilo je ugodno raditi s ostatkom filmske ekipe. Nadam se drugoj sezoni serije i nastavku suradnje.

Takve humoristične serije u pravilu dobro prolaze kod publike, npr. Crna Guja, što mislite o prvim reakcijama kritike i publike ?

Nisam pročitao ni jednu recenziju. Serija se formom i sadržajem razlikuje od dosadašnjih komedija situacije. Podsjeća na čuveni talijanski strip “Maxmagnus” scenarista Luciana Secchia poznatijeg kao Maxa Bunkera i crtača Roberta Raviole iliti Magnusa. Ta stripovska bezvremenska priča, slična seriji, u kojoj se neprestano spletkari kako bi se izvukla što veća materijalna korist može se referirati na bilo koji oblik vlasti. Serija se neće svima dopasti. Bilo je negativnih komentara na scenu u kojoj poznati pjevač domoljubnih pjesama Buzdovan pjeva himnu Kneževini da bi mu na kraju vlast platila honorar samo da je ne pjeva. Neki su u toj parodiji prepoznali “ruganje domoljubnim vrijednostima” što je potpuno deplasirano. Uostalom ta, krležijanskim žargonom rečeno, “malograđanska ljubav spram hrvatstva” uz balkanski modus operandi vladajućih, daje dovoljno gradiva za još nekoliko sezona serije.