Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin među najaktivnijima u Hrvatskoj

Varaždinske vijesti | 10.3.2024. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Protekla 2023. godina bila je, prema riječima Danijela Labaša, predsjednika Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin, i više nego bogata brojnim aktivnostima.

Na redovitoj izvještajnoj skupštini Društva 7. ožujka također je istaknuto da je tridesetak najaktivnijih članova i više stotina mladih tehničara iz osnovnih škola Varaždinske županije sudjelovalo na dvadesetak događanja iz tehničke kulture.

To se prije svega odnosi na održavanje radionica iz automatike, elektronike, modelarstva i digitalne fotografije, zatim sudjelovanje na županijskim i državnim natjecanjima mladih tehničara iz desetak grana tehnike, kao i natjecanjima iz modelarske lige i prometne kulture za učenike osnovnih škola.

Nadalje, aktivisti Društva sa svojim učenicima su sudjelovali na Danu otvorenih vrata udruga, Danu tehničke kulture u Varaždinu, projektu Obnovljivi izvori energije kojeg je financijski pomogao Varkom d.d., na Smotri klubova mladih tehničara u Zagrebu, na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023. u Zagrebu i na natječaju za izbor najbolje fotografije za kalendar.

Za članove Društva (učitelje tehničke kulture) organizirano je i stručno usavršavanje. Tako je, među ostalim, održana jednodnevna radionica u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture iz elektronike, organizirana je stručna ekskurzija u jednu metalsku radionicu u Međimurju, a po nekoliko učitelja je sudjelovalo u Ljetnoj školi tehničke kulture u Puli, te Primjerima dobre prakse u Crikvenici.

Za potrebe održavanja radionica u prostorijama Društva ili u prostorijama osnovnih škola nabavljeno je nešto nove opreme, alata i svakako potrošnog materijala i pribora. Primici Društva u prošloj godini iznosili su svega 4.609,00 eura pa su navedeni i drugi rezultati rada i više nego odlični.

- Po svim pokazateljima istaknutim na skupštini Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin svakako spada među najaktivnije članice Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture. Spomenimo još i veoma dobru suradnju s Društvom pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i Zajednicama tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina - poručili su iz Društva.