Dragana Friščić iz Hrastovljana bori se sa teškom bolešću - obitelj moli za pomoć!

| 7.6.2024. u 17:22h | Objavljeno u Društvo

Dragani Friščić iz Hrastovljana je prošle godine u 5. mjesecu na običnom ginekološkom pregledu ustanovljeno da jajnici ne izgledaju kako bi trebali, te da ih se hitno mora ukloniti. U 6. mjesecu 2023. je operirana, jajnici su uklonjeni i tada je utvrđeno da su to već metastaze, odnosno sekundarni karcinom. Daljnjim pregledima je ustanovljeno da metastaze potječu od debelog crijeva i da se tamo nalazi primarni karcinom.

- Želim samo napomenuti kako je prije dijagnoze karcinoma debelog crijeva, unatrag godinu dana, Dragana napravila 5 ili 6 (više se ne sjećam) kolonoskopija, što u bolnici, sto u privatnim poliklinikama, na kojima nitko barem malo nije ni posumnjao u ovakvu bolest. Operacija debelog crijeva je bila u 8. mjesecu 2023. godine, no doktori nisu mogli izvaditi sve - ispričala nam je njezina kćer Ivana i nastavlja:

- Rečeno nam je da je to teška bolest, ali da se nastavlja s kemoterapijom, te da imaju velik izbor kemoterapija i da će nešto djelovati. Prvi ciklus od 6 kemoterapije nije djelovao, bolest se proširila. Tada su promijenili kemoterapiju, te od drugog ciklusa primijenili samo dvije kemoterapije, zbog pogoršanja stanja. Snimljenim PET/CT-om utvrđeno je da bolest i dalje napreduje. Tada je ustanovljeno da se nakon nepuna 2 ciklusa kemoterapija ova opaka bolest nije zaustavila, već se dodatno proširila. Zatim nam je rečeno kako nam oni nažalost ne mogu vise nikako pomoći. Došli smo do ruba - kaže Ivana.

Dodaje da nisu htjeli prihvatiti da ne postoji nikakvo riješenje te da su počeli istraživati o mogućnostima liječenja. Preko obitelji, prijatelja, znanaca čuli su za opciju jednog doktora i klinike u Turskoj.

- Stupili smo u kontakt s doktorom, koji nas je odmah na početku smirio. Rekao je da nikad nije gotovo i da uvijek ima neka opcija. S njim smo dogovorili kako ćemo probati jednu vrstu liječenja, koju on smatra uspješnom i koja se zapravo već u vise slučajeva pokazala uspješnom. Ali naravno u kombinaciji i s drugim metodama liječenja. Za sve te metode koje su nam ponudili, imali smo pripremljen vlastiti novac. Zato smo se i odlučili na to bez ikakvog razmišljanja. I taj pripremljen novac nam ne bi trebao odjednom, tako da bi svakako uspjeli prikupiti još nešto, za svaki slučaj, od uobičajenih mjesečnih primanja - govori Ivana.

Dolaskom u Tursku, stanje se pogoršalo i javilo se još više problema. 

- Na njihovom konziliju odlučeno je, da je potrebna operacija kako bi se karcinom uklonio, te bi tada metode liječenja koje su prve bile predlagane imale veću i bolju efikasnost, odnosno učinkovitost. Ovako je karcinom već previše proširen, napravio dosta loših stvari u kratkom roku, te ne bi bilo vremena da te metode počnu brzo djelovati. Tada smo već bili tamo, jedan korak naprijed, pa smo pristali na operaciju.

Operacija je obavljena, a budući da je bila teška, nosila je niz neplaniranih komplikacija s kojima se bore i sada. S nizom komplikacija, nažalost se promijenila i visina troškova, a troškovi su iznimno veliki.

- Mi smo još uvijek ovdje. I borimo se iz dana u dan za njezin što brži mogući oporavak. Nadamo se da ćemo uz Božju pomoć moći pobijediti sve i da ćemo se u što kraćem mogućem roku sretniji vratiti u Hrvatsku. Ako oporavak prođe dobro, i ako prođe dobro sve što su doktori planirali, možemo konačno započeti daljnji tok liječenja s tim prvim planiranim metodama liječenja. Za sve to potrebno nam je još novčanih sredstava. Zato molimo sve koji žele da se pridruže dobrovoljnoj akciji i pomognu ovisno o mogućnostima. Unaprijed hvala u ime obitelji Friščić! - poručuju. 

2011aa7d-60fa-44c7-91ea-83bf5b4450ce.jpg