Dr. ŠTEFICA KEDMENEC BARTOLIĆ Život posvećen struci i pacijentima

VVM | 24.12.2022. u 17:05h | Objavljeno u Društvo

Dr. Bartolić privatnu specijalističku dermatovenerološku ordinaciju u Čakovcu otvorila je daleke 1997. godine. Kroz razgovor prisjeća se svojih početaka, od specijalizacije u Zagrebu i rada u javnom zdravstvu pa sve do prvih godina u vlastitoj privatnoj ordinaciji, kao i posljednjih godina kad je u radu s pacijentima počela dobivati povratnu informaciju o tome koliko cijene i poštuju njezin trud i rad.

Poliklinika Bartolić kao Centar za dermatovenerologiju, estetiku i ultrazvučnu dijagnostiku dobro je poznato mjesto u srcu Čakovca za sve one koji traže stručnu medicinsku pomoć vezano uz razne kožne probleme, a za dr. Šteficu Kedmenec Bartolić mnogi će reći da je primjer osobe koja je cijeli život posvećena liječničkoj struci. Da će se baviti medicinom znala je već u srednjoj školi, iako su je u obitelji pokušali usmjeriti prema ekonomiji, ali ubrzo je svima bilo jasno da je njezin životni put medicina.

Privatne vode

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1984. godine te je kao obiteljski liječnik do 1991. godine radila u Domu zdravlja Čakovec. Rado se prisjeća tih početaka kad je svoj prvi radni dan provela u Murskom Središću gdje ju je dočekalo 70-ak pacijenata, a na posao je stigla u “fićeku”.

Nakon nekoliko godina došla je prilika za specijalizaciju. Iako su je isprva privlačile kirurgija i pedijatrija, na kraju je svoju priliku za daljnjim profesionalnim usavršavanjem pronašla u dermatologiji, području medicine koje je unazad 30-ak godina doživjelo streloviti razvoj. Od 1991. do 1994. provela je na specijalizaciji u Zagrebu na Klinici za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb i to su, zbog stresa i odvojenosti od obitelji, vjerojatno najteže godine njezina života.

Nakon specijalističkog ispita isprva je tri godine radila kao dermatovenerolog u Županijskoj bolnici Čakovec, a 1997. otvara privatnu specijalističku dermatovenerološku ordinaciju u Čakovcu, prvu takvu na ovom području.

- Nikad nisam razmišljala o poduzetništvu i privatnom poslu, niti smo takvo što učili na fakultetu iako mislim da bismo trebali imati predmet o organizaciji i ekonomiji u medicini. Treba znati posložiti ordinaciju i nabavu te pružiti pacijentu potrebnu uslugu bez da nešto nedostaje - govori dr. Bartolić koju je zapravo suprug potaknuo da krene u privatnu praksu kako bi “konačno mogla lakše uskladiti poslovni i privatni život”. Pritom ističe da 90-te godine nisu bile najbolje vrijeme za pokretanje privatnog posla. Unajmila je prvi prostor, opremu kupila na kredit i oglašavala se malim oglasima u dva lokalna lista.

- Prve dvije godine bilo je jako teško i trebalo je to izdržati. Željela sam tada imati i ugovor s HZZ-om, ali ga nisam mogla dobiti u Čakovcu. I onda je polako krenulo, a najbolja je preporuka bila usmena predaja. Ponekad bih se začudila odakle su mi sve dolazili pacijenti koji bi od poznanika ili prijatelja čuli za moju ordinaciju - govori nam dodajući da je tek prije nekih šest do sedam godina počela dobivati otvorene povratne informacije od svojih pacijenata.

Uvažavanje

- Dolazili su pacijenti i vraćali se, obično iz iste obitelji, prijatelji, poznanici, susjedi, sve to nešto znači, a onda su tek unazad tih šest do sedam godina počeli otvoreno govoriti koliko me cijene i uvažavaju - kaže ona ističući da su joj pacijenti uvijek na prvome mjestu i da među njimanikad nije radila razliku, još od vremena kad je radila u javnom zdravstvu.

- Takva sam po naravi, svakog pacijenta gledam na isti način. Za mene je to imperativ, pacijent je tu i ja mu moram pomoći i riješiti problem, ako mogu. Također, u radu s ljudima uvijek treba strpljenja i fleksibilnosti - napominje dr. Bartolić koja sve ove godine veliku pažnju posvećuje stalnom profesionalnom usavršavanju, upravo kako bi svojim pacijentima omogućila najbolje što moderna medicina danas pruža. Tako je prateći svjetske trendove među prvima u Hrvatskoj imala nekoliko laserskih uređaja, a svjetske inovacije i trendove prati i dalje te se kontinuirano educira na kongresima i radionicama.

poliklinikaBartolicTim.jpg

Nekadašnja ordinacija prerasla u Polikliniku

Dr. Bartolić u radu su se prije nekoliko godina pridružili kći Lucija i njezin suprug Dragan Bartolović. Oboje su nakon završenog Medicinskog fakulteta u Osijeku i stažiranja krenuli u vlastite specijalizacije.

Dr. Lucija Bartolović 2019. godine završava specijalizaciju iz dermatovenerologije, a dr. Dragan Bartolović je od 2020. godine specijalist kliničke radiologije. Nekadašnja dermatovenerološka ordinacija tako je prerasla u polikliniku u kojoj se mogu obaviti svi medicinski postupci i usluge potrebne za liječenje bolesti kože, kao i svi neagresivni estetski postupci i metode koje služe za poboljšanje i ljepši izgled kože. Osim toga, djelatnost je proširena na radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku, a ordinaciju su opremili najmodernijim ultrazvukom u sjevernom dijelu Hrvatske.

Poliklinika Bartolić

Ulica Aleksandra Schuleteissa 9, Čakovec

040 310 923, www.ordinacijabartolic.hr, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.