KAMO OVAJ TJEDAN? Donosimo sva događanja na jednom mjestu!

vv | | Objavljeno u Društvo
UTORAK, 29. studeni 2022.
 • Advent u Varaždinu - Kuća Djeda Mraza
 • Priče i glazbene radionice za djecu

17:00-17:30 Vuk i sedam kozlića, priča za predškolce
18:00-18:30 Tri čovječuljka u šumi, priča za školarce

pricanje-prica.webp

 • Opera Missy Mazzoli: Životi i smrti Isabelle Eberhardt
 • HNK u Varaždinu, Velika scena, 19.30 sati

Opera Missy Mazzoli temelji se na biografiji Isabelle Eberhardt (1877.-1904.), intrigantne figure koja je tijekom svog kratkog života nemilosrdno izazivala očekivanja svog vremena. Isabelle Eberhardt je bila istraživačica i spisateljica koja je napustila udoban aristokratski život radi nomadskog života u sjevernoj Africi. Bila je oslobođena individua koja je odbacila konvencionalni europski moral i kritički se odnosila prema svijetu strogo naglašenih rodnih uloga.

Postavljanje opere o protagonistici koja je uzor borbe za žensku poziciju posebno je važno u vremenu u kojem se sve češće dovode u pitanje stečena ženska prava i uspostavljaju novi oblici intimne i društvene represije.

HNKVZ-Opera-Pjesma-iz-buke3-1024x768.jpg

SRIJEDA, 30. studeni 2022.
 • Predavanje Od krune do kune ususret euru
 • palača Herzer, 19 sati

U posljednjoj ovogodišnjoj Srijedi u Muzeju, na predavanju Od krune do kune ususret euru dr. sc. Vladimir Huzjan govorit će o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi.

Na predavanju će se analizirati i fenomen novčanice od 5 kuna, tiskane u RH 1993., sa zrcalnim prikazom Staroga grada, koja je potom i povučena iz optjecaja. S obzirom na to da će u siječnju 2023. hrvatsku kunu zamijeniti euro, posjetitelji će imati prigode doznati i nešto o motivima na novčanicama eura, između ostalog, i zašto na reversu nema jadranskih otoka.

Predavanje počne u 19 sati, a organiziraju ga Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin uz Dan grada Varaždina.

317236019_567147932085535_1107669725012337270_n.jpg

ČETVRTAK, 1. prosinac 2022.
 • Kino Gaj Varaždin

Nestajanje u 18 sati - krimić
Stric u 20 sati - triler
karta 27 kuna / 3,58 EUR

Sve projekcije u Kinu Gaj dostupne su ovdje.

 • Kreativni Advent - radionice linoreza i monotipije, tisak na papir i tekstil
 • u 17.30 sati, voditeljica Gabriela Butković , trajanje 2 sata

Polaznici radionice imat će priliku naučiti tehniku linoreza (visoki tisak) i monotipije (plošni tisak). Naučit će izraditi matricu/predložak od linoleuma te ga otisnuti na papir i tekstil i tako dobiti unikatnu torbu – ekološki prihvatljiv način pakiranja poklona za Božić.

Osigurani materijal koji se koristi: linoleum, nožići za linorez, valjak, uljni razrjeđivač, boja za linorez, boja za tekstil, platnene torbe, čvrsti papir za otiskivanje. Radionica je namijenjena djeci i odraslima.

kreativni-advent-radionice-02-1024x681.webp

PETAK, 2. prosinac 2022.
 • Kino Gaj Varaždin

Vrijeme Armagedona u 18 sati - drama
Divlja noć u 20 sati - akcija
karta 27 kuna / 3,58 EUR

Sve projekcije u Kinu Gaj dostupne su ovdje.

 • Kreativni Advent - radionica izrade ukrasa za bor tehnikom dekupaž
 • u 17.30 sati, voditeljica Danijela Pičuljan, trajanje 2 sata

Tehnikom dekupaža, ljepljenje salveta na podlogu, izrađivat će se dekorativni predmeti za ukrašavanje doma.
Osigurani materijal koji se koristi: salvete, ljepilo, boje, lak na bazi vode, kuglice. Radionica je namijenjena djeci i odraslima.

radionica-kuglice.webp

SUBOTA, 3. prosinac 2022.
 • Advent u Varaždinu - Kuća Djeda Mraza
 • Priče i glazbene radionice za djecu

17:00-17:30 Tko je Videku napravio košuljicu, priča za predškolce
18:00-18:30 Plamena ptica, priča za školarce

pricanje-prica.webp

 • Kreativni Advent - radionice izrade čestitka u tehnici monotipije i tekstil-arta
 • voditelj Dominik Višnjić, trajanje 1 sat, u 11.00 i 17.30 sati

Božićne čestitke od sredine 19. st izrađuju se u različitim grafičkim tehnikama ali moderno doba pomalo ih je potisnulo, postale su virtualne. No ništa ne može zamijeniti onaj osjećaj išćekivanja prilikom otvaranja kuverte. Zato, napravite sami čestitku i razveselite nekog svog dragog.

Čestitka izrađena na ovoj radionici bit će izrađena tehnikom monotipije pomoću matrice od biljnog materijala. Osim toga u izradi čestitke koriste se i reciklirane tkanine te tako ona osim estetske vrijednosti nosi i ekološku vrijednost zbog reciklaže i primjene prirodnih materijala.

Osigurani materijal koji se koristi: čvrsti papir za otiskivanje, grančice jele, boja za visoki tisak ili acrylna, valjak za visoki tisak, otpadna tkanina, ljepilo, škare, crtački pribor, kuverte. Radionica je namijenjena djeci i odraslima.

radionica-izradi-cestitku.webp

NEDJELJA, 4. prosinac 2022.
 • Koncert Varaždinskog komornog orkestra
 • HNK Varaždin, Velika koncertna dvorana, 19.30 sati

Organizatori su Varaždinski komorni orkestar, HNK u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin

 • Advent na Stančiću - Hrvoje Krištofić, 18 sati

Toplinu druženja u lijepim ugostiteljskim objektima dodatno podižu i gastro užici iz raznovrsnih adventskih kućica te zanimljivi glazbeni program. Hrvoje Krištofić nastupiti će na Stančiću u nedjelju 4. prosinca s početkom u 18 sati.

hrvoje-kristofic.webp

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci