Svi znaju Šišija: ima 70 godina i nije mu teško čistiti ulice ni noću Foto: Krešimir Đurić

Svi znaju Šišija: ima 70 godina i nije mu teško čistiti ulice ni noću

IHR/Varaždinske vijesti | 20.1.2024. u 20:11h | Objavljeno u Društvo

Otišao u penziju, ali se već dvaput vratio – čistiti grad

Ivan Bilić-Erić najstariji je djelatnik na poslovima čišćenja i održavanja javnih površina komunalne tvrtke Čistoća. Ima 70 godina, a iako je već završio u mirovini, dvaput ju je prekinuo kako bi mogao raditi i čistiti gradske ulice.

- Varaždinci, skockajte se, ne ostavljajte smeće kraj kontejnera i veš u koševima za smeće!

Bilić-Erić krajem prošle godine nagrađen je u akciji Turističke zajednice grada Varaždina “Čovjek – ključ uspjeha u turizmu” te je od varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja dobio priznanje u kategoriji djelatnika na poslovima čišćenja i održavanja javnih površina.

- Puno mi znači to priznanje, dokazao sam se da vrijedim iako već imam 70 godina – rekao nam je Bilić-Erić. Varaždinac na svojoj trokolici centrom grada ordinira svaki dan, i to već pet godina, otkako je došao u Čistoću. Svi ga znaju po nadimku Šiši.

- Vremena su takva da svaki euro dobro dođe, a i znate što mi je najljepše na ovom poslu? Friški zrak! Radim i noćne smjene, nije mi teško, raditi znam, a raditi se mora – rekao je Bilić-Erić koji kaže kako će raditi do svibnja, do kada mu traje ugovor, a onda će vidjeti hoće li moći nastaviti i dalje.

- Nije toliko fizički težak posao koliko su veliki tereni koje pokrivate. Morate se kretati, stalno ste u pokretu, a moram priznati sa 70 godina na leđima to više i nije tako lako – otkrio nam je.

I njega, kao i njegove kolege ljute Varaždinci koji ne odvajaju otpad te u koševe za smeće bacaju sve i svašta. Iskusni Šiši vjeruje da bi se situacija po pitanju odlaganja otpada u gradu mogla popraviti s podzemnim spremnicima, kojih je sve više po gradskim kvartovima, ali smatra da su najbolji način – visoke kazne.

- Čim te “lupe” po džepu, odmah je drugačije. Evo, u Švicarskoj je čovjek koji je smeće bacio u gradsku kantu kažnjen sa 150 franaka. Stroge kazne jedino su rješenje za sve koji u koševe za smeće ili kraj kontejnera ostavljaju otpad kojem tamo nije mjesto – rekao je Bilić-Erić.