Dječji vrtić Varaždin već 10 godina u Erasmus projektima: "upijanje" novih znanja diljem Europe Foto: Dječji vrtić Varaždin

Dječji vrtić Varaždin već 10 godina u Erasmus projektima: "upijanje" novih znanja diljem Europe

VV | 13.7.2024. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Odgojitelji dječjeg vrtića Varaždin već gotovo desetljeće provode s uspjehom Erasmus+ projekt: prepoznali su mogućnosti koje im ovaj program nudi, te uspješnim apliciranjem na niz natječaja Agencije za mobilnost i programe EU osigurali mogućnost mobilnosti u svrhu učenja u različite europske ustanove koje se bave institucionalnim odgojem i obrazovanjem najmlađih.

Jednako tako odgojitelji su u proteklim godinama imali prilike učiti na različitim strukturiranim tečajevima, ali i sudjelovati u kreiranju partnerskih projekata kojima je cilj kreiranje poticajnog materijalnog okruženja i različitih aktivnosti unutar vrtiću i na otvorenom, izvjestili su iz Dječjeg vrtića Varaždin.

5.jpg

- Samo protekle pedagoške godine odgojiteljice Dječjeg vrtića Varaždin sudjelovale su u projektu "Mislimo zeleno, činimo zeleno“ u okviru kojeg su sudjelovale u praksi praćenja sustručnjaka u nastavi u Portugalu, Sloveniji, Poljskoj i Češkoj gdje su imale priliku steći uvid u neposredan rad s djecom rane i predškolske dobi - poručuju iz varaždinskog gradskog vrtića te dodaju kako je prošle godine Dječji vrtić Varaždin postigao značajan uspjeh ulaskom u mali broj hrvatskih dječjih vrića dobitnika Erasmus akreditacije koja otvara pristup sredstvima EU namijenjenim isključivo stručnom usavršavanju djelatnika u obrazovanju - ističu..

- Ponosni smo na činjenicu kako pripadamo malom broju predškolskih odgojno obrazovnih ustanova u Hrvatskoj koje su dobitnici Erasmus akreditacije jer na taj način imamo pristup sredstvima do kraja 2027. godine što nam osigurava kontinuitet u stručnim usavršavanjima u inozemstvu. Istovremeno, za ovakvu vrstu edukacije ne trošimo sredstva naše ustanove ili osnivača, što je svakako dodatni financijski benefit - istaknula je Andreja Sedlar, Erasmus koordinatorica u Dječjeg vrtića Varaždin.

2.jpg

Najveći benefit Erasmus projekata jest mogućnost suradnje i učenja s kolegama iz Europe kojoj pripadamo, te podizanje razine kompetencija odgojitelja koji rade s najmlađima.

- Kroz proteklih desetak godina, naši projekti su rezultirali i prijateljstvima s odgojiteljicama iz Švedske, Portugala, Španjolske i Slovenije, a upravo smo u dogovorima oko organizacije prakse u našem vrtiću za odgojiteljice iz Estonije i Španjolske. Držim kako praksa provođenja Erasmus projekata u našoj ustanovi pokazuje angažiranost naših odgojitelja i njihovu želju za međunarodnim umrežavanjem s ciljem stvaranja kvalitetnijeg neposrednog rada u našoj ustanovi - zaključila je Sedlar.