Dječji vrtić Varaždin: Erasmusovci od samih početaka Foto: DV Varaždin

Dječji vrtić Varaždin: Erasmusovci od samih početaka

Varaždinske vijesti | 2.11.2020. u 09:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Erasmus+ program, između ostalog, nudi različite oblike stručnog usavršavanja za djelatnike koji rade u obrazovanju pa tako i za odgojitelje u predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Odgojitelji Dječjeg vrtića Varaždin prepoznali su još 2013. godine program Comenius, prethodnik Erasmusa, koji je nudio mogućnosti individualnih mobilnosti u različitim europskim zemljama. Proaktivno osmišljavajući projektne ideje, djelatnici DV Varaždin uspješno su konkurirali na natječajima Agencije za mobilnost i programe EU te tako osigurali mjesta na iznimno zanimljivim stručnim usavršavanjima na Malti 2013. godine, a godinu kasnije i u Litvi.

- Za naše odgojitelje radilo se o prvim stručnim usavršavanjima u inozemstvu što je bila odlična prilika provjeriti razine kompetencija u engleskom jeziku kao i one digitalne, ali i mogućnost razvoja istih. Sljedeći korak bio je otkrivanje eTwinning portala, te mogućnosti za suradnju, razmjenu ideja i provođenje projekata koje ovaj portal nudi svojem mnogobrojnom članstvu. Danas eTwinning okuplja gotovo 850000 edukatora iz europskih država, ali i iz nekoliko država izvan Europske Unije, koji dolaze iz preko 200000 odgojno-obrazovnih ustanova. Na portalu se provodi preko 110000 projekata u kojima djeca predškolskog uzrasta, učenici osnovnih i srednjih škola, pa i studenti provode različite virtualne projekte usklađene s interesom djece te razinama njihovih digitalnih, jezičnih i ostalih ključnih kompetencija. eTwinning portal je mjesto na kojem su organizirana online stručna usavršavanja u čemu jednako tako participiramo i kao polaznici, ali i kao edukatori - napominju iz vrtića.

Dječji vrtić Varaždin je iznimno aktivan na ovoj platformi, odgojitelji provode više projekata, a ove su godine za pet provedenih projekta nagrađeni Nacionalnom oznakom za kvalitetu koju dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU projektima koji donose inovativne pristupe poučavanju i učenju.

- Mnogi od provedenih projekata u našoj odgojno-obrazovnoj ustanovi su dobili i Europsku oznaku kvalitete, a projekt „Music, Kids and Play“ je 2016. godine bio dobitnik godišnje nagrade COMET kojom se nagrađuju najbolji eTwinning projekti iz određenog područja obrazovanja. Kroz ovaj virtualni projekt, odgojno-obrazovna skupina „Leptirići“ su s prijateljima iz Češke, Slovačke, Slovenije i Poljske proveli niz glazbenih aktivnosti tijekom svog boravka u vrtiću, snimali ih i dokumentirali crtežima, izrađivali kvizove u različitim web alatima, a nakon toga su sve to podijelili na eTwinning portalu i kroz online sastanke s malenim prijateljima iz drugih zemalja ostvarili učenje kroz suradnju - kažu iz vrtića.

Aktivnosti su se s godinama proširile i na veći broj odgojitelja, a eTwinning projekti svake godine uključuju sve više djece.

Prije četiri godine (2016.) odlučili su se aplicirati na natječaj Agencije za mobilnost i programe EU za ključne aktivnosti 1, koje nude mogućnost stručnih usavršavanja na strukturiranim tečajevima u inozemstvu, te na praksama praćenja aktivnosti tzv. Job shadowing.

- Naše su projekte prijave bile uspješne čak tri godine zaredom, pa smo na taj način osigurali više od 25000 eura, a ta su sredstva bila utrošena kako bi naši odgojitelji učili o aktivnostima na otvorenom u Nizozemskoj, o preveniranju stresa za odgojitelje u Španjolskoj, u Firenci smo učili o primjeni digitalnih alata u nastavi. U Grčkoj i na Cipru naše odgojiteljice su naučile sve o izradi prirodnih sapuna, a jedna je odgojiteljica imala prilike posjetiti dva švedska vrtića i kroz aktivnost praćenja sustručnjaka u praksi, naučiti mnogo o švedskom predškolskom sustavu obrazovanja. Osim u ovakvim stručnim usavršavanjima, naši su odgojitelji iskoristili mogućnost participiranja u tzv. kraćim mobilnostima, trodnevnim događajima posvećenim određenoj temi što je ujedno idealna situacija za traženje budućih projektnih partnera. Odgojiteljice su tako sudjelovale na kraćim mobilnostima u Dublinu, Briselu i Rimu - napominju iz DV Varaždin.

- Naša ustanova je među malobrojnim dječjim vrtićima u Hrvatskoj koja je dobila oznaku eTwinning škole, što označuje one ustanove koje su iznimno proaktivne u provođenju eTwinning projekata sa djecom ili učenicima - istaknuli su.

Nisu se zaustavili: sljedeći korak su projekti iz područja ključnih aktivnosti 2 u kojima se na natječaje javljaju sa svojim partnerima, ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja iz Europe.

- Nedavno je odobren naš projekt Play and Learn in Nature, kroz koji smo osigurali 17000 eura za provođenje stručnih usavršavanja u suradnji s našim partnerima iz Portugala, Slovenije, Poljske i Srbije. Ova vrsta projekata nam omogućuje da između ostalog ugostimo odgojitelje iz spomenutih zemalja te im prikažemo pedagoške prakse naših vrijednih odgojitelja. Svi opisani projekti imaju glavni cilj: osigurati povjerenoj nam djeci odgojitelje visokih razina kompetencija u različitim područjima, jer ona to zaslužuju - zaključili su iz Dječjeg vrtića Varaždin.

dv_varazdin_Nastava_na_daljinu.jpg