Školski sportski djelatnik godine Tomica Kanoti: Djeca vole sport, samo ih treba malo pogurati! Foto: Krešimir Đurić/Tomica Kanoti

Školski sportski djelatnik godine Tomica Kanoti: Djeca vole sport, samo ih treba malo pogurati!

IHR/Varaždinske vijesti | 4.3.2023. u 08:07h | Objavljeno u Društvo

- Priznanje koje sam dobio od Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina je nagrada od kolega sportaša, tako da mi jako puno znači i poticaj mi je za daljrji rad - kaže Tomica Kanoti, profesor tjelesne i zdravstvene kulture sa VI. OŠ Varaždin koji je na ovogodišnjem, 60. izboru sportaša godine dobio priznanje za školskog sportskog djelatnika godine. Osim što predaje tjelesni, Kanoti je vaterpolo trener u Vaterpolo klubu Garestin, vodi školsko sportsko društvo “Šesta” s kojim postiže izvrsne rezultate u školskim sportskim natjecanjima, vodi brojne izvannastavne sportske aktivnosti i projektne dane poput Sportskog dana i bickiljade.

Vodeći u sportu

- Prošle godine smo odradili ukupno 52 natjecanja na gradskoj, županijskoj, regionalnoj i državnoj razini u 12 različitih sportova i imali smo čak 10 županijskih prvaka, što je rekord. Ove godine možda premašimo i tu brojku, jer već dosad imamo pet županijskih prvaka: košarka dječaci, košarka djevojčice, rukomet djevojčice, plivanje i šah. U plivanju i šahu već su održana državna natjecanja te je naša ekipa šesta u državi u plivanju, a u šahu smo četvrti - doznali smo od Kanotija.

DSC_2966.jpg

Iako su današnji mladi više skloni sjedilačkom načinu života, vezani uz mobitele i računala, Kanoti kaže da na VI. OŠ Varaždin problema s interesom učenika za sportske aktivnosti nema.

Štoviše, kaže kako ponekad mora raditi i selekcije, posebno za sportove koji su među popularnijima.

Po broju sati tjelesne i zdravstvene kulture u školama Hrvatska je najlošija u odnosu na ostale europske zemlje. Primjerice, u Sloveniji djeca imaju tri sata tjelesne i zdravstvene kulture na tjedan, a u nekim drugim zemljama i po pet sati. Veliki problem je što se djeca danas ne kreću, a posljedica toga je sve više djece koja imaju problema s prekomjerenom tjelesnom težinom. Na nama i roditeljima je da motiviramo djecu na kretanje, na bavljenje sportom, ali i na zdravu prehranu.

Tomica Kanoti

- Na VI. OŠ Varaždin doista je veliki interes djece za sport jer dosta naših učenika trenira u klubovima. Sudjelujemo u 12 različitih sportova, od futsala, mini nogometa, rukometa, odbojke, plivanja do altetike, krosa, badmintona, gimnastike... Djeca me stalno ispituju kad će kakvo natjecanje, a posebnost školskog sporta upravo je u tome da se djeca, koja primjerice treniraju jedan sport, okušaju i u drugim. Ono što je meni važno je da daju sve od sebe na terenu, da poštuju suce, protivnike, da drže do fair playa, tu ne smije biti krivina - kaže Kanoti od kojeg doznajemo kako ga rad s djecom ispunjava.

- Volim raditi s djecom i mladima te ih pripremati za natjecanja. Naravno, tu uvijek ima i veselja i suza, ali kada dođem na natjecanje, kada znam da imamo dobru ekipu, to mi je baš “gušt”. Jedino ne volim baš administraciju, ali sve je to dio posla - smije se Kanoti koji nam kaže kako je nekako logično bilo da završi u sportskim vodama jer potječe iz sportske obitelji. Njegov otac, Boško Kanoti bio je vrhunski tenisač, prvak Jugoslavije u tenisu, a njegovo ime nosi i Memorijalni turnir “Kanoti kup” koji se u Varaždinu igra svake godine.

Nedostaje inicijative

Kaže kako nije problem djecu “dobiti” na sportske aktivnosti u školi.

- Kada bih svojim učenicima rekao da za vrijeme praznika dođu na igralište jer ćemo igrati odbojku ili nogomet, došlo bi ih jako puno. Primjerice, u prosincu prošle godine na VI. OŠ Varaždin organizirao sam međurazredno natjecanje u nogometu. To je bilo kao da sam organizirao svjetsko prvenstvo! Učenici su radili dresove, veselili su se, slavili pobjedu... No, kada bih ih pitao zašto se sami ne dogovore i dođu igrati odbojku ili nogomet na školsko igralište, onda ostanu zatečeni. Nedostaje samoinicijative kod djece i mladih. Nekada smo više boravili vani i sami si organizirali sportske aktivnosti, ali danas djeci moraš sve ponuditi, organizirati - otkriva. Ipak, svijest o važnosti kretanja polako se mijenja.

DP_Rijeka_2020_Plivanje_djecaci_3._mjesto.jpg

- Sve više ljudi mijenja navike i kulturu vježbanja, ali treba još malo djecu animirati. Ne smijemo zaboraviti da je sport važan, ne samo zbog zdravlja i socijalizacije, nego i drugih vještina koje će im pomoći u životu: kroz sport uče kako se snaći u određenom trenutku, što je pobjeda, a što poraz - rekao je Kanoti.

Neki od njegovih učenika su i danas uspješni sportaši, među kojima je Matej Tači, koji igra za GRK Varaždin 1930. te je rukometni reprezentativac Kosova. - On je bio dobar sportaš i uspješan učenik te danas gradi profesionalnu karijeru, a studira i razrednu nastavu, pa ćemo danas sutra možda biti i kolege – smije se Tomica Kanoti. Jedna od njegovih učenica je i uspješna rukometašica Lara Perić, koja je bila i sportski uzor učenicima VI. OŠ Varaždin i koja igra i za reprezentaciju Hrvatske, a i u RK Koka.

daaa.jpg

Kineziolozi u nižim razredima – dobar potez!

Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, nastavu tjelesne i zdravstvene kulture u nižim razredima u školama ubuduće će voditi kineziolozi. Da je to dobar potez smatra i Tomica Kanoti.

- Dosta djece upisuje Kineziološki fakultet, imamo i dosta mladih i sposobnih kineziologa koji će se na ovaj način pronaći posao u struci– rekao je Kanoti.