Deseti dan 52. Varaždinskih baroknih večeri: Koncerti u Varaždinu, Prelogu i Nedelišću

VV | 3.10.2022. u 11:45h | Objavljeno u Društvo

Koncertom pod nazivom „Varaždinski skladateljski krug s kraja XVIII stoljeća“ u varaždinskoj Katedrali zaokružen je drugi festivalski vikend 52. Varaždinskih baroknih večeri. Tomislav Fačini ravnao je izvedbom djela Vanhala i Ebnera, skladatelja baroknog razdoblja vezanih uz Varaždin.

Središnji dio koncerta bila je izvedba Mise Solemnis u D duru za četiri glasa, zbor i orkestar koju su izveli članovi Zbora Hrvatske radiotelevizije, Varaždinski komorni orkestar, te solisti Valentina Fijačko, Nina Tarandek, Mislav Lucić, Jurica Jurasić Kapun, te Plamena Nikitassova na baroknoj violini.

- Svjedočimo jednom talentu i osobnosti ovog hrvatskog baroknog skladatelja i njegovom zahtjevnom djelu - naglasio je dirigent Fačini. Nakon 19 godina na Varaždinske se barokne večeri vratila sopranistica Valentina Fijačko Kobić, prvakinja Opere HNK u Zagrebu.

- Nakon 19 godina ponovno se vraćam na Varaždinske barokne večeri i doista mi je gušt nastupati s respektom prema publici i s jednom pozitivnom tremom - istaknula je Fijačko Kobić, koja je svoje prve glazbene korake stjecala u Glazbenoj školi u Varaždinu, kao i mezzosopranistica Nina Tarandek koja se može pohvaliti impresivnom inozemnom karijerom.

-  Iznimna mi je čast da sam danas u Varaždinu, u gradu gdje sam glazbeno stasala. Veseli me što pjevam na Baroknim večerima, festivalu koji je postao velik i međunarodno je priznat - kazala je Tarandek.

Tenoru Mislavu Luciću sinoćnji je koncert bio prvi na VBV-u na kojem je nastupio kao solist.

- Kao netko tko živi u Varaždinu dugi niz godina i prati Varaždinske barokne večeri 15 godina velika mi je čast nastupi nastupiti kao vokalni solist uz Zbor HRT-a, čiji sam i od nedavno i vanjski suradnik -  istaknuo je Lucić.

Pred njime, kao i mladim glazbenicima okupljenim u ChiaroScuro ansambl koji je nastupio posljednje festivalske nedjelje u crkvi Svetog Florijana u Varaždinu još će zasigurno biti brojnih koncerata u budućnosti baroknog festivala.

Varaždinske barokne večeri gostovale su sinoć i u Prelogu gdje su nastupili glazbenici ansambla Camerata Kilkenny, te u Nedelišću u kojem su baroknu glazbu izvodili Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augustin Mršić. Bili su to posljednji vanjski koncerti ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri koje se nastavljaju danas u 20 sati koncertom Zagrebačkih solista i sopranistice Klasje Modrušan u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu.

Veliki finale ovogodišnjeg festivala biti će sutra u 20 sati u varaždinskom HNK-u kada će biti izvedena festivalska operna produkcija „Sultani u operi“.

Ulaznice za operu u originalnim kostimima iz Turske i u kojoj će se predstaviti znalci varaždinske barokne publike glazbenici Pera Ensembla, Festivalski ansambl i solisti Ivana Lazar, Nina Tarandek, Franko Klisović i Emanuel Tomljenović pod umjetničkim vodstvom Mehmeta Yesilcaya mogu se nabaviti u Koncertnom uredu Varaždin.