DELICIJA Tartufa ima i kod nas, cijena crnog ljetnog tartufa ide i do 600 eura Foto: Viktor Hranić

DELICIJA Tartufa ima i kod nas, cijena crnog ljetnog tartufa ide i do 600 eura

tb/vv | 7.11.2022. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Da na području županije ima nadaleko poznatih i cijenjenih tartufa, do prije nekoliko godina nije se ni pomišljalo.

Međutim, u preliminarnom istraživanju podzemnih gljiva Hrvatskog šumarskog instituta, u koje su kao vanjski suradnici bili uključeni i vlasnik OPG-a Hrvoić i licencirani tartufar Stjepan Hrvoić te viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika iz Savjetodavne službe Međimurske županije Mario Vlašić, pronađene su četiri vrste komercijalnih vrsta tartufa na različitim područjima županije.

O tartufima i njihovom potencijalu na sjeveru zemlje razgovarali smo sa Stjepanom Hrvoićem. Kaže kako su od četiri pronađene vrste, dvije posebno zanimljive - crni ljetni tartuf (Tuber aestivum) kao najpoznatiji i crni zimski tartuf (Tuber brumale) kao zanemaren, no s najviše potencijala.

Sredinom listopada pronađen je i prvi tartuf u ivanečkim šumama, upravo pod vodstvom Hrvoića i Vlašića.

- Pronalazak je za sve bio veliko iznenađenje s obzirom na ovogodišnje sušno razdoblje pa se tartufi pronalaze samo u tragovima. Uspjeli smo da se Ivančica upiše na kartu područja na kojima su pronađene ove gljive. Opće je poznato da su među gurmanima tartufi cijenjeni kao vrhunska delicija – rekao nam je Boris Jagetić Daraboš, direktor TZ Grada Ivanca. Otkriće i nije slučajnost s obzirom na to da TZ Grada Ivanca unatrag dvije godine provodi određene radnje u cilju pronalaska tartufa.

Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...