Dani vrganja i crnog tartufa u Paki: Uživajte u berbi vrganja, sajmu domaćih proizvoda... Foto: VV arhiva / ilustracija

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki: Uživajte u berbi vrganja, sajmu domaćih proizvoda...

Varaždinske vijesti | 10.9.2024. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Turistička zajednica Grada Novog Marofa i ove godine, 14. i 15. rujna, organizira Dane vrganja i crnog tartufa u Paki.

U subotu, 14. rujna u 17 sati kod KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu održat će se besplatna radionica o kućnom uzgoju bukovača i drugih gljiva.

Na radionici koju će održati Farma gljiva moći ćete saznati kako uzgojiti bukovače ili neke druge gljive u kućnoj radinosti. Gljive su izuzetno podložne vremenskim i klimatskim uvjetima, te ih u prirodi nalazimo samo kad su njima uvjeti zadovoljeni. Za ljubitelje ove delicije ovo je posebna prilika - naučiti, kako doma uzgojiti gljive. Radionica će se održati ispred KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, nakon čega slijedi degustacija!

Glavni program slijedi u nedjelju, 15. rujna, od 8 sati, uz berbu vrganja, utakmicu pasa u traženju tartufa, stručnu determinaciju, obilazak utvrde Paka, šetnju do utvrde Čanjevo, predavanje o dabrovima, obilazak imanja ljekovitog bilja, kulinarske radionice s Tomislavom Špičekom, sajam domaćih proizvoda i još mnogo toga.

Šetnja "Od Pake do bunkera" na kružnoj stazi dužine 6 km i pod vodstvom licenciranog planinarskog vodiča počinje u 9:15 sati.

Šume u okolici Pake kriju brojne zanimljivosti. Jedna od njih su zasigurno i bunkeri sagrađeni u prošlim vremenima. Kakvu su namjenu imali i zašto su građeni, moći ćete saznati na Danima vrganja u Paki. Ujedno je to i prilika za lijepu šetnju i rekreaciju pod vodstvom licenciranog planinarskog vodiča, Nenada Puškadije. Staza je kružna, dužine cca 6 km. Okupljanje je kod kapelice u Paki (kod igrališta), gdje se manifestacija i održava, a tu će šetnja i završiti te možete dalje nastaviti uživati u ostalim programima manifestacije.

Među ostalim, na utakmici pasa u lovu na crni tartuf u 14 sati možete doznati ima li vaš kućni ljubimac skriveni talent - sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete u Paki na info pultu.

Zanimljivost je ta što sudjelovati mogu i psi koji u javnosti nisu percipirani kao psi tartufari. Stoga, možda i vaš kućni ljubimac ima talent kojeg tek treba otkriti. Početak utakmice je u 14 sati. Ovdje navodimo osnovne propozicije, a detalje možete saznati na licu mjesta.

Pravila i uvjeti natjecanja "Lova na crni tartuf":
- Max broj natjecatelja/sudionika u natjecanju je 15 pasa
- Natjecanje se održava na obilježenom terenu manifestacije veličine 10x10 m
- Na obilježeni teren smije ući samo pas sa vlasnikom koji je na redu za natjecanje
- Broj sakrivenih plodova crnog tartufa iznosi 15 kom
- Svi plodovi sakrivaju se na približno jednakim razmacima i sa jednakim veličinama tartufa
- Za svakog sudionika traženje počinje na zvuk zviždaljke od kada se mjeri vrijeme
- Kriteriji bodovanja se odnose prvenstveno na vrijeme pronalaska prvog tartufa, broj pronađenih plodova, brzinu te ostale pod kriterije(stav tj. ponašanje psa na terenu, reakcija psa kod pronalaženja i sl.)
- Prijavljeni psi moraju biti socijalizirani tj. ne smiju biti agresivne naravi
- Maksimalno vrijeme traženja tartufa je 5 minuta po sudioniku
- Redoslijed natjecanja određuje se izvlačenjem rednih brojeva

Fizičke prijavnice potrebno je zatražiti te popuniti na štandu TZ Novi Marof 15.09. u Paki. Za prva tri mjesta osigurane su nagrade. Proglašenje najboljih biti će u 17.30 sati. Kontakt za dodatne informacije: Stjepan Hrvoić 091/628-1530.