Dani vrganja i crnog tartufa u Paki 18. i 19. rujna

J.Š./ Varaždinske vijesti | 13.9.2021. u 18:50h | Objavljeno u Društvo

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki održat će se 18. i 19. rujna. Iako ovogodišnja sušna sezona nije šumu pretvorila u raj za ljubitelje gljiva, manifestacija u Paki, koja se nalazi na staroj cesti Varaždin – Zagreb, a od Zagreba je udaljena jedan sat vožnje automobilom, nudi mnoštvo programa koji posjetiteljima osiguravaju odličan i sadržajan provod.

Tako u subotu, 18. rujna od 13 sati program započinje sajmom autohtonih proizvoda, a u nastavku dana i kroz nedjelju cijeli dan, program nudi pokazni lov na crni tartuf, edukativne obilaske utvrde Paka, dabrovih brana u njenom podnožju, planinarske rute Pakom u dužini od 18 km pod vodstvom planinarskog vodiča.

U akciji Hodanjem do zdravlja posjetitelji će moći šetnjom povezati dvije utvrde, Paku i Čanjevo i na taj način upoznati kulturno – povijesne znamenitosti ovog kraja.

Paka mini trail tradicionalno okuplja trkače i općenito zaljubljenike u prirodu i kretanje. Uz ugostiteljsku ponudu, biti će tu i degustacije jela od vrganja i crnog tartufa, ali i mnoštvo sadržaja za djecu – „Kao prvo, zagonetno drvo“ – ekološko – edukativna radionica, ŠU ŠU bar sa raznim igrama i aktivnostima za najmlađe, dječja predstava na otvorenom, posjet imanju ljekovitog bilja. Biti će tu i likovna kolonija te izložba fotografija Josipa Horvata Majzeka „Život noću“.

Samo natjecanje u berbi vrganja na rasporedu je u nedjelju od 8.00 sati kada kreću prijave. Završetak je u 11.30, a stručnu determinaciju ubranih gljiva provodi prof. Bartolić , predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza. Proglašenje najuspješnijih berača je u poslijepodnevnim satima.

Manifestacija završava u nedjelju u 20.00 sati. Ulaz za posjetitelje je besplatan i održava se na otvorenom uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

Više o programu na : https://www.facebook.com/DaniVrganja/

Označeno u
Galerija slika