Splitski pustolov Dane Opara krenuo u avanturu života, otkrio što ga je dovelo u Varaždinsku županiju Foto: V. Hranić

Splitski pustolov Dane Opara krenuo u avanturu života, otkrio što ga je dovelo u Varaždinsku županiju

| 6.11.2022. u 16:22h | Objavljeno u Društvo

Splitski pustolov Dane Opara prošli tjedan obišao Varaždinsku županiju i otkrio što ga je dovelo k nama i zašto je krenuo u pustolovinu koju je pripremao čak 10 godina

Splićanin Dane Opara uputio se 18. listopada u avanturu života - Projekt TU, koji podupiru Hrvatski planinarski savez i Gorska služba spašavanja stanica Split. Više od 158 najatraktivnijih hrvatskih vrhova, 16 otoka, 4000 kilometara i 150 tisuća metara uspona, tzv. Hrvatsku planinarsku obilaznicu (HPO), planira prijeći do Božića posluži li ga vrijeme, sam i na vlastiti pogon - biciklom, trčanjem, planinarenjem i kajakom. HPO je naša najveća obilaznica koju još nitko nije prošao odjednom.

dane_opara__26_of_29_.jpg

Planine sjeverozapadna Hrvatske jedine su na kojima još nije bio, govori nam Dane, s kojim smo razgovarali nakon što se popeo na vrh Ivanščice prošli utorak. Ujutro je bio na Lubenjaku i Čevu, a popodne na Ivanščici i Oštrcgradu.

Ivanščica ga oduševila

- Super mi je tu, oduvijek volim jesen, a u Dalmaciji nema tih boja koje se u jesen probude u šumama. Ovo što sam danas vidio je prekrasno, ti brežuljci po Čevu, taj početni dio Ivanščice kako se rola s bezbroj tih brežuljaka. Planine su mi kao što je vama more - kaže planinar. Na vrh Ivanščice popeo se pred zalazak sunca.

"Projekt TU moj je izazov" Zašto naziv Project 2, odnosno Projekt TU? To je postao Projekt TU jer avantura je tu - u Hrvatskoj. Ideja mi je bila da, ako već želim napraviti nešto ovako zahtjevno, to ne moraju biti Alpe ili pustinja, možeš i u Hrvatskoj napraviti avanturu. Ovo mi je prilika da upoznam ljepote Hrvatske, što dosad nisam, a ova avantura moj je osobni izazov – rekao je Dane Opara.

- U daljini su se vidjeli vrhovi koje još planiram proći. Staza ide po grebenu prema Oštrcu, isto se rola, djelomično se otvaraju pogledi, ima zemlje, kamenja, baš je “wow”. Ujutro trčim, a predvečer više hodam – smije se Opara. Na ovom dijelu HPO-a radi nekih 100 kilometara dnevno, hoda i biciklira. Put pred njim je dug, cijelu ekspediciju snima dronom i kamerama, a satelitski tracker ga prati u svakom trenutku. Sa sobom nosi elektroniku, vreću za spavanje, ležaljku u kojoj spava kao u kukuljici, odjeću za kišu, odjeću za sunce, tenisice za trčanje, tenisice za bicikl, kacigu, naočale, navigaciju...

64426-df42a09fff2.jpg

- Nije problem samo što sve treba nositi, treba puniti i paziti da ne pokisne - govori i dodaje kako mu to ne predstavlja problem. Ovu avanturu planira već više od deset godina. Samoća mu ne smeta, divljih životinja se ne boji.

Izazovi i prepreke

- Vidio sam na Papuku čopor divljih svinja. One bježe od ljudi. Po noći često budem sam. Svako malo čuješ glasove, bulje oči, čuješ da nešto prolazi, ali navikao sam - kaže. Znalo je biti i trenutaka kad se osjećao kao da je na rubu, ali bi ih prebrodio. Objašnjava kako je, osim fizičke spremnosti za takav pothvat, još važnija psiha.

"Volim biti sam u prirodi" Ljubav Opare prema planinarenju počela je još u srednjoj školi, kada je s prijateljima odlučio da će Novu godinu proslaviti u Gorskom kotaru. - Znali smo da ima neko sklonište na vrhu. Nismo imali ni znanja ni opreme, putem smo se izgubili i na kraju proveli noć u šumi. Sve smo improvizirali. Sjećam se svakog trenutka tog izleta. Nakon toga sam počeo sve više i više planinariti – ispričao nam je Opara. Kaže kako većina njegovih prijatelja sami ne vole ići u planine, a njemu je to posebna draž. - Kad si sam, sam si sa sobom. To je najiskonskiji dodir tebe i prirode. Kad si s grupom ljudi uvijek ima neki filter između tebe i prirode, imaš se na koga osloniti – rekao je pustolov iz Splita.

20221024_2156411.jpg

- Volja je sve što trebaš imati. Općenito mi je to izazov. U svim tim avanturama gurneš se do granica nelagode, kad ti je hladno ili si mokar, vidiš što možeš, a što ne možeš, možeš li riješiti neki problem, improvizirati, shvatiš što možeš podnijeti i koliko lako odustaješ. Bezbroj puta mi prođe glavom ‘mogao sam biti doma’, ‘što mi je ovo trebao’. Vodiš unutarnji dijalog, ali onda kažem sam sebi ‘pa želio si to već deset godina’. I užasan jad odjednom nestane i mislim si ‘ovo sam tražio’, ‘ovo je ludilo’, kao neki prekidač u glavi - kazao nam je Dane Opara dan prije nego je krenuo put Ravne Gore, Strahinjčšice i Medvednice.

Put splitskog pustolova Dane Opare možete pratiti na www.daneopara.com te na Facebooku i Instagramu.