Održan Dan tehničke kulture u Varaždinu

VV | 18.6.2024. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Od 2010. godine ZTK Grada Varaždina u suradnji s ZTK Varaždinske županije krajem svibnja ili početkom lipnja organizira jednom godišnje „Dan tehničke kulture u Varaždinu“ i to najčešće na prostoru oko Starog Grada i Kule stražarnice. Ove akcije organiziraju se prema programu rada i suradnji s udrugama tehničke kulture. Redovito su sudjelovali učenici (mladi tehničari) i učitelji tehničke kulture osnovnih i nekoliko srednjih škola te brojni aktivisti klubova tehničke kulture.

Ove 2024. godine tradicionalna akcija tehničke kulture održana je ispred Tehnološkog parka i u prostorijama Udruge za promicanje tehničke kulture Makerspace Varaždin. To je udruga sa ponajboljom opremom i stručno ekipirana, a od nedavno je i članica Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina. Ponovno kao i proteklih godina aktivisti više udruga predstavili su svoje aktivnosti, a građani i djeca mogli su i direktno sudjelovati u teleskopskom promatranju Sunca, u izradi modelarskih uradaka, u održavanju radioamaterskih veza i u snimanju svih događanja. Tu su još bile izložba kajaka i opreme, izložba digitalnih fotografija, izložba zrakoplovnih modela idronova, radiouređaja, teleskopa i druge opreme za promatranje svemira, te drugih sadržaja. Aktivno su sudjelovali aktivistiUdruge za promicanje tehničke kulture Makerspace,Društva pedagoga tehničke kulture, Modelarskog centra, Kajak kanu kluba „Varteks“, Astronomskog društva, Radioamaterske udruga Sloga, Foto-kluba Sloboda i Ljubitelja oldtajmera i stare tehnike.

Dan tehničke kulture ovog puta su pored ostalih posjetili gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predsjednik Gradskog vijeća Varaždin Lovro Lukavečki, Filip Lukina ispred Hrvatske zajednice tehničke kulture i Mato Šimunović, predsjednik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture.

Na svim dosadašnjim Danima tehničke kulture u Varaždinu pojedine udruge, klubovi i društva tehničke kulture pokazivali su dio svojih aktivnosti. To se prije svega ostalog odnosi na održavanje radioveza, demonstraciju izrade i izložbe kajakaške opreme, izložbe i letove zrakoplovnih modela s daljinskim upravljanjem, izložbe i izradu maketarskih tvorevina, lansiranje amaterskih raketa, izradu i puštanje balona, izradu i podizanje zmajeva, zatim foto izložbe, demonstraciju pretvorbe sunčane u električnu energiju, vožnju robotskih kolica i drugi zanimljivi sadržaji. Treba spomenuti i prikazivanje vožnje biciklom na priručnom poligonu kakvi se koriste i na pravim natjecanjima. Vrlo važan dio prvog „Dana tehničke kulture“ bilo je održavanje druge državne „Robotičke alke“ na kojoj su se natjecali mladi učenici osnovnih škola iz Varaždina, Zagreba, Bregane, Jalžabeta, Đakova i Karlovca. Šezdesetak mladih robotičara svrstanih u 19 ekipa natjecalo se u gađanju alke svojim robotima.

Galerija slika