Dan kestena na varaždinskome placu zakazan za 14. listopada

vv | 12.10.2023. u 16:59h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska tržnica će u subotu, 14. listopada obilježiti Dan kestena. Tim povodom posjetiteljima će se podijeliti 40 kilograma pečenih kestena po simboličnoj cijeni od 2,00 EUR za porciju, što je namijenjeno u humanitarne svrhe. Sa slasticama i domaćim kolačima Danu kestena pridružit će se i ženske udruge s područja Varaždinske županije.

A da bi plac toga dana zasjao u posebnome 'jesenskome ruhu', pobrinut će se čak 18 dječjih vrtića iz Varaždina i okolice koji će svojim radovima i porukama ukrasiti cijelu tržnicu. Jedinstvenom izložbom crteža i radova koja će biti postavljena na svim stupovima tržnice, predškolska djeca pokazat će posjetiteljima i prodavačima kako ona zamišljaju jesen na varaždinskome placu.  Najteži zadatak na ovome događaju imat će komisija za izbor najboljih vrtićkih radova jer  tri najbolja prema njihovoj ocijeni, Gradska će tržnica i primjereno nagraditi.

Dan kestena na varaždinskom placu je prilika da se istakne iznimna vrijednost ove jesenske poslastice, koja s pravom nosi titulu 'kralja jeseni'. Iako je najpoznatiji po tome što se peče i kuha, kesten ima beskrajne mogućnosti u gastronomiji. Može se koristiti za pripremu pirea, juha te raznih slatkih i slanih jela. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, potiče zdravu probavu i smanjuje razinu kolesterola u krvi. Također, kao namirnica bez glutena, idealan je izbor za celijakičare.

Kesten je trenutno jedan od najtraženijih proizvoda na varaždinskom placu, ali ponuda je raznolika. Osim kestena, možete pronaći i druge sezonske poslastice poput mandarina i vrganja. Iz Gradske tržnice stoga pozivamo sve ljubitelje jesenskih plodova da se pridruže Danu kestena, uživaju u druženju i uvijek dobroj atmosferi na placu. Ne propustite ovu priliku da zajedno proslavimo jesen u svom punom sjaju!