Dan crvenih haljina Reformisti obilježili u Varaždinu, a Martinčević u Saboru Foto: Reformisti

Dan crvenih haljina Reformisti obilježili u Varaždinu, a Martinčević u Saboru

Varaždinske vijesti | 3.2.2023. u 13:51h | Objavljeno u Društvo

Reformisti su podržali u Varaždinu, a zastupnica Natalija Martinčević u Hrvatskom saboru "Dan crvenih haljina" koji se obilježava prvi petak u veljači.

Cilj ovog dana je podizanje svijesti o specifičnost moždanog udara kod žena i rizičnim čimbenicima.

Moždani udar je prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu, a kod žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Najvažnija je primarna prevencija tj. borba protiv rizičnih čimbnika, od kojih su najistaknutiji povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, fibrilacija atrija, pušenje, suženje karotidnih arterija i šećerna bolest.

Znanstveno je dokazano da bi se većina onesposobljenja i prijevremenih smrti, nastalih kao posljedica moždanog udara, mogle spriječiti malim ali značajnim promjenama životnog stila, kao što su prestanak pušenja, zdravija prehrana, povećanje tjelesne aktivnosti i izbjegavanje stresa.

- Podsjetimo, "Dan crvenih haljina" prvi puta se u Varaždinu obilježio 2020. godine javnom tribinom u Hotelu Varaždin u organizaciji Narodne stranke – Reformisti - priopćili su Reformisti .

reformisti_varazdin_dan_crvenih_haljina_03022023_1.jpg

reformisti_varazdin_dan_crvenih_haljina_03022023_2.jpg

reformisti_varazdin_dan_crvenih_haljina_03022023_3.jpg

DCH_Sabor_2.jpg

DCH_REFORMISTI_2020-1.jpg