COFA Folkloraši iz Ukrajine i Švicarske u Sračincu, a u Ljubešćici skupine iz Kolumbije i SAD-a Foto: Grad Varaždin

COFA Folkloraši iz Ukrajine i Švicarske u Sračincu, a u Ljubešćici skupine iz Kolumbije i SAD-a

Varaždinske vijesti | 12.7.2022. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu je u nedjelju svečano otvoren Međunarodni folklorni festival COFA (Contemporary Folklor Adventure - suvremena folklorna avantura), novi međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala

Festival se održava od 10. do 15. srpnja u Varaždinu te Varaždinskoj županiji, a program COFA-e sastoji se od pet atraktivnih festivalskih cjelina:
- DOBRI STARI FOLKLORNI NASTUPI / GOOD OLD FOLKLORE PERFORMANCE
- KREATIVNI FOLKLORNI LAB / CREATIVE FOLKLORE LAB
- FOLKLOR@IZLOŽBE I UMJETNIČKE INSTALACIJE / FOLKLOR@EXHIBITIONS & ART INSTALATIONS
- RAZGOVORI O BUDUĆNOSTI FOLKLORA / FUTURE OF FOLKLORE TALKS
- COFA CHILL OUT ZONA / COFA CHILL OUT ZONE

Zasigurno u jednoj od najatraktivnijoj festivalskih cjelina pod nazivom Dobri stari folklorni nastupi, posjetitelji će moći uživati u pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta: Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švicarske i Ukrajine.

Tako će se u utorak 12. srpnja u parku Velika graba u Sračincu predstaviti folklorne grupe iz Ukrajine i Švicarske, a na Ljubeškom trgu u Ljubešćici nastupit će folkorne skupine iz Kolumbije i SAD-a te folkoraši iz KUD-a Ljuba voda. Nastupi počinju u 19,30 sati, a ulaz je besplatan.

1. Ukrajina, Vinnytsia, Radist

Folklorni umjetnički ansambl Ukrajine Plesni ansambl "Radist" / "Radost" nastao je 1998. godine u Palači djece i mladih u Vinici. "Radost" je jedna od najboljih kreativnih grupa u regiji Vinnytsia i Ukrajini, koja podučava više od 400 djece u dobi od 5 do 18 godina.

Osnovu repertoara ansambla čine ukrajinski plesovi, vokalne i koreografske skladbe. Svaki ples organski spaja složenu tehniku, visoku scensku kulturu i vještinu izvođača.

Ansambl "Joy" osvojio je Grand Prix na međunarodnim natjecanjima u Rumunjskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Turskoj, Tajlandu, Češkoj, postao pobjednik najprestižnijih međunarodnih folklornih festivala u 30 zemalja Europe, Azije i Afrike.

2. Švicarska, naziv grupe: La Farandole de Courtepin, Courtepin, Switzerland

Folklorna plesna skupina "La Farandole" osnovana je u Courtepinu 1938.

Svake godine sudjeluje na folklornim festivalima diljem svijeta, od malih događaja u susjednim zemljama do poznatih događaja u inozemstvu. U inozemstvu "La Farandole de Courtepin" djeluju kao veleposlanik Švicarske kako bi podijelili svoju tradiciju i kulturu. Gostujući u inozemstvu, ova grupa je nastupila na više od 60 festivala u europskim i izvaneuropskim zemljama kao što su Grčka, Turska, Rumunjska, Kanada, Macau, Južna Koreja, Sjedinjene Države i Portoriko.

Njihova regija, koja se nalazi na granici francuske i njemačke kulture, izvor je velike raznolikosti plesnog repertoara.

3. Po prvi puta u Hrvatskoj, u naš grad Varaždin dolazi Idaho Rocky Mountain Express, američki folklorni plesni ansambl iz Burleya, Idaho, SAD, koji se nalazi u srcu Rocky Mountains.

Osnovani su 1980. godine, a osim specifičnog "clogging" plesa, uvježbavaju narodne plesove cijele Sjeverne Amerike.
Grupa se sastoji od 24 plesača u dobi od 16 do 24 godine. Prolaze dugotrajan period proba u narodnom plesu, a "clogging" (step) je njihova specijalnost.

"Idaho Rocky Mountain Express" prati Bluegrass bend. Članovi benda su vrsni glazbenici. Instrumenti uključuju violine, bendžo, gitaru, bas, ukulele i mandolinu te udaraljke.

4. Iz daleke Kolumbije stiže nam Nacionalna družina tradicionalnih plesova Pachamama.

Djelovanje družine bazira se na istraživanju kulturne baštine Kolumbije čija je karakteristika protezanje tematike Majke Zemlje i njenog odnosa s mitskim likovima i obredima.

S vrlo bogatim repertoarom koreografija, sudjelovali su na mnogim inozemnim festivalima u svijetu te po prvi put gostuju u Hrvatskoj - našem gradu Varaždinu.

COFA_Varazdin_program_11072022.jpg

Označeno u