Centar Tomislav Špoljar slavi 90. rođendan: "I dalje s istim žarom radimo i pomažemo djeci s teškoćama" Foto: Ilustracija/Centar za odgoj i obrazovanje Toimislav Špoljar

Centar Tomislav Špoljar slavi 90. rođendan: "I dalje s istim žarom radimo i pomažemo djeci s teškoćama"

VV | 8.10.2021. u 09:11h | Objavljeno u Društvo

Centar Tomislav Špoljar slavi 90 godina organiziranog rada sa učenicima s teškoćama u razvoju.

- Naš centar poznat je ne samo u Varaždinu, već u cijeloj Hrvatskoj. Danas smo službeno ustanova za odgoj i obrazovanje s posebnim uvjetima za učenike s većim teškoćama u razvoju koja obuhvaća osnovnoškolski odgoj i obrazovanje učenika s lakim intelektualnim i utjecajnim teškoćama u razvoju, osnovnoškolski odgoj, obrazovanje učenika s umjerenom i težim intelektualnim utjecajnim teškoćama u razvoju te osnovnoškolski odgoj i obrazovanje učenika s autizmom i utjecajnim teškoćama u razvoju - kažu u Centru za odgoj i obrazovanje.

Sve je počelo s Franjom Klaićem, prvom osobom u Varaždinu koja je radila s djecom s teškoćama.

Franjo_Klaic_1.JPG

- Franjo Klaić je rođen u Garčinu, pored Slavonskog Broda. Davne 1847. godine radio je s gluhim dječakom Elderom, a da bi mogao to raditi morao je u Beču položiti ispit za surdo i tifo pedagoga. Dječaka je podučavao dvije do tri godine. Na savjet Stjepana Ilijaševića, tadašnjeg savjetnika i školskog nadzornika, osniva dvomjesečni preparandijski tečaj (učiteljski tečaj) u Varaždinu radi upoznavanja učitelja s novim metodama poučavanja. Prvi ispiti su održani 17. studenog 1853., a posljednji 13. kolovoza 1857. (A. Cuvaj i Varaždinski zbornik). Klaić osnivač je prve Male realke u Varaždinu, a i u Hrvatskoj. 1860. odlazi iz Varaždina u Zagreb. Zbog posebnih zasluga Gradsko poglavarstvo Varaždina proglasio ga je "začasnim građaninom slobodnog i kraljevskog grada Varaždina“. Franjo Klaić jedan je od idejnih začetnika osnivanja Zavoda za gluhonijemu i slijepu djecu i zaslužan je što su na milenijskoj izložbi u Pešti, 1895. bili su zastupljeni Zavodi za gluhonijeme i slijepe iz Zagreba s radovima učenika - podsjetili su iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.  

5_Nova_skolska_zgrada_na_samom_rubu_grada_Varazdina.JPG

Godina 1931. smatra se početkom sustavnoga rada na razvoju specijalnoga školstva u Varaždinu kada je osnovano i prvo specijalno odjeljenje za mentalno nedovoljno razvijenu djecu i djecu s govornim manama.

- To je bilo pomoćno odjeljenje u tadašnjoj redovnoj osnovnoj školi Kraljice Marije u Varaždinu, a začetnik i pokretač svega, ujedno i prvi nastavnik, bio je Tomislav Špoljar prema kojemu je naša škola kasnije dobila ime. Prvi odjel je bio u prostorima današnje Prve gimnazije, a izgradnjom današnje I. OŠ Varaždin odjel je prebačen u tu školu. Posebno odjeljenje u Varaždinu otvoreno je Odlukom Ministarstva prosvjete 1931. godine. Bilo je upisano 1. učenika prema uvidu u Glavni dnevnik koji se vodi od 6. listopada 1931. godine - navode u Centru.

Tomislav Špoljar isticao je važnost posebnoga odjeljenja za djecu s teškoćama u razvoju jer s njima rade posebno osposobljeni stručnjaci koji se mogu posvetiti individualnim sposobnostima takvih učenika, što je u redovnoj školi nemoguće postići.

- Posebna odjeljenja s radom su prestala 1953. godine, ali već sljedeće godine u Varaždinu se osniva "Specijalna škola za umno nerazvijenu djecu i gluhonijeme“, i to kao samostalna ustanova. Imala je šest razreda, tri kombinirana odjeljenja, tri razreda ŠUP-a za gluhe - navode.

Učenici i učitelji dobivaju novu zgradu 2. veljače 1974., kako su tada pisale Varaždinske vijesti, "na samoj ivici grada Varaždina“. Od tada do danas centar nosi ime Tomislav Špoljar.

spoljarjpg

- Kao što vidite, mijenjali smo adrese, mijenjali smo imena, ali osnovni posao nam je uvijek bio isti: odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama. Mijenjali su se i ljudi koji su vodili školu. Prvi je bio Ljudevit Šafarić, nakon njega je došla Ružica Čizmadija. Nju je naslijedila Vera Đurman, a nakon nje Ivica Milošić, pa Kornelija Videc. Svatko od bivših ravnatelja i ravnateljica dao je veliki ljudski i profesionalni doprinos te je svojim radom ostavio duboki trag u našoj profesiji te na neki način prokrčio put svom nasljedniku. Današnji ravnatelj Centra je Marin Vučić. Na adresi Graberje 33 ostali smo punih 40 godina. Na toj adresi doživjeli smo puno prekrasnih trenutaka. Doživjeli smo strašne trenutke rata i bježanja u sklonište s našim učenicima. Puno je generacija učenika izašlo iz te zgrade, puno je kolegica i kolega radilo započelo svoje prve radne dane, kao što je puno njih radilo oproštajne zabave zbog odlaska u mirovinu. Nakon 40 godina ponovno se selimo. Od 2014. naša nova adresa je Jurja Križanića 33 (opet 33!). Velika moderna zgrada koja u potpunosti zadovoljava sve standarde rada s učenicima s teškoćama. Kao posljednja škola u gradu Varaždinu prelazimo u jednu smjenu. Tu smo i danas. S istim žarom kao i prije 90 godina radimo s učenicima s teškoćama - poručuju iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci