Čarobno mjesto podno sjevernih obronka Ivanščice čeka novog vlasnika Foto: Viktor Hranić

Čarobno mjesto podno sjevernih obronka Ivanščice čeka novog vlasnika

VV | 11.3.2021. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Bila je to sezona kakvu izletište i skijalište Jarki ne pamti: stotine i stotine roditelja i djeca na sanjkačkoj i skijališnoj stazi te okolnim brežuljcima, a mjesta na prostranom parkiralištu za vozila ni za lijek! Na trenutke činilo se kao da su ove zime gotovo svi poklonici rekreacije na snijegu iz Varaždinske županije pa i šire pohrlili podno sjevernih obronaka Ivanščice, budući da zbog korona krize nisu mogli ili nisu htjeli na druga skijališta, osobito u obližnjim zemljama. Međutim, unatoč mnoštvu posjetitelja, prihod – ni lipe! 

Iako je i izletište i zemljište na kojem se nalazi u njegovom vlasništvu, Josip Harjač ne naplaćuje nikakve karte, odnosno ulaznice. I tako godinama. Umjesto toga, bili su tu prihodi od ugostiteljskih usluga, ali njih ove zime nije bilo zbog zabrane rada ugostiteljskih objekata radi suzbijanja širenja korona virusa.

- Bilo mi je, naravno, jako drago zbog mnoštva ljudi koji su mogli i ove zime uživati na snijegu zahvaljujući nama, tako da nisu morali nikuda dalje putovati, što je bilo i jako otežano zbog poznatih nam okolnosti. Zbog veće posjete, bilo je puno posla da bi se održala čistoća izletišta, tako da smo se oko njega itekako mučili, iako nismo mogli nuditi ugostiteljsku uslugu, što znači da nismo imali baš nikakvih prihoda - veli nam Harjač, umirovljeni ivanečki obrtnik.

Posla uvijek ima

Tako, ukratko, njegov vlasnik vidi jednu neobičnu sezonu izletišta i skijališta Jarki, kojeg je mukotrpno stvarao dva desetljeća i dan danas ga svakodnevno rado posjećuje i revno održava, iako je u mirovini.

- Uvijek imam tu nekog posla, i tako još od 1999. godine. Tada sam počeo kupovati zemljište za ovo izletište Jarki, smještenom na istoimenom proplanku, nedaleko od mog rodnog Prigorca, koje se danas prostire na skoro 30 tisuća četvornih metra ispod „krova“ Hrvatskog zagorja, kojeg vikendima posjećuje i do tisuću planinara i rekreativaca, naglašava Harjač, napominjući da je lokaciju pomno odabrao, vodeći računa da se na njoj što dulje zadržava snijeg, kojeg u Jarkima gotovo uvijek ima kao i na vrhu Ivanščice. Proplanak Jarki čarobno je mjesto, kao i izletište kojeg zacijelo danas ne bi bilo da godinama nije vodio uspješan obrt za centralno grijanje, plin i vodovod. Svaki slobodan trenutak i svaku ušteđenu kunu ulagao je u izletište, izgradnju infrastrukture i objekata, a ponajprije u svoju dušu. No, kako pokazuju posjeti poklonika prirode, ne samo svoju.

- Kad je bila prilika, kupio bih ili nešto nabavio za izletište i skijalište. U početku poseban problem je bio osigurati struju i ostale priključke, kao i pristup do izletišta. Zapravo, bio je to problem godinama, gotovo sve do nedavno, kada je napravljena cesta s asfaltom, tako da se sada puno lakše dolazi, ukazuje Harjač.

Izletište Jarki iz godine u godinu je širilo i obogaćivalo ponudu, tako da je danas to mali sportsko-rekreacijski centar kojeg se posjećuje tijekom svih godišnjih doba. Radi odmora, rekreacije, druženja... Toga ne bi bilo bez infrastrukture. Od objekata, prvo je izgrađena sjenica, koja i danas služi svrsi, posebice tijekom ljeta kada pod njom hlad može naći desetak osoba.

- Doveli smo struju i vodu, a na dijelu zemljišta bilo je smetlište, koje smo uklonili i tu u blizini je danas parkiralište. Izgradili smo i igralište za mali nogomet i natkriveno dječje igralište, kao i sve objekte potrebne za funkcioniranje izletišta, napominje Harjač. Glavni objekt namijenjen ugostiteljstvu je zanimljiva polukružna, dvoetažna zgrada, koja može primiti do stotinjak ljudi. Gosti je koriste za obiteljska, ali i poslovna druženja. Nedaleko od nje nalazi se drvena etno kuća sa starinama iz svakodnevice ovdašnjih ljudi. Osim zbirke glinenog posuđa tu je i stara preša, zaprežna kola te drugi fascinantni predmeti iz povijesti ovog kraja. A u donjem dijelu nešto sasvim drukčije: motorne saonice i specijalno vozilo – ratrak – za uređivanje skijaških staza. Da se mislilo ozbiljno, posebno govori 280 metara duga vučnica iznad staze skijališta duge petstotinjak metara, koja se prostire na blagoj padini od 22 do 30 stupnjeva, što je posebno pogodno za škole skijanja s četverostrukim zavojima. Vučnica i infrastruktura za umjetni snijeg.

Vučnica i infrastruktura za umjetni snijeg

- Vučnicu smo dopremili i postavili sami. U potpunosti je funkcionalna, a za komercijalni rad zahtijeva tek formalno ishođenje godišnje dozvole. Ambicija je išla i korak dalje: skijalište danas ima izvedenu i kompletnu infrastrukturu za umjetno zasnježivanje. Želio sam da se naši mladi ovdje uče skijati, kao i da se druže u prirodi - ukazuje Harjač, a za topliji dio godine razmišljao je i o izgradnji kampa ili bungalova jer je lokacija svojim položajem i pogledom za to osobito pogodna. Stoga je cijelo područje prostornim planom uređenja određeno za sport i rekreaciju, što dozvoljava i izgradnju smještajnih kapaciteta do 200 ležajeva. Međutim, iako ima volje, s obzirom na dob ipak se sve teže brine za svoje izletište, a realizacija velikih planova postaje sve teža. Zato već neko vrijeme traži tko bi ga mogao preuzeti. Zainteresiranih za kupnju ima, ali zasad za pojedine dijelove.

- Meni bi bilo ipak najdraže kada bi ga preuzeo netko u cjelini, takvo kakvo je, jer je veliki potencijal, posebno otkada je krenula inicijativa za proglašenjem Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje, odnosno otkada je Grad Ivanec krenuo sa svojim brendiranjem kao grada planinarstva te dobio muzej planinarstva - naglašava Harjač.

Novi vlasnik stoga svakako može računati i na potporu Grada, Županije kao i europskih fondova.

Zabavni park za djecu i skijalište

 Dok se roditelji odmaraju i zabavljaju uz ponudu domaćih delicija, svoje najmlađe i neumorne male avanturiste mogu slobodno pustiti da istražuju jurcaju po zabavnom parku s igračkama. Sigurno okruženje, daleko od prometa i drugih opasnosti, omogućuje djeci ugodne i opuštajuće trenutke. A u slučaju kiše - nema brige: dječji park je natkriven!

Također, za sve uzraste travnato je igralište, prikladno za mali nogomet, rukomet i slične sportove. Uz to, za sportu sklone tu je i stolni tenis, viseća kuglana te pikado.

Na sjevernim obroncima Ivančice, na strmoj padini zvanoj Jarki, nalazi se skijalište koje je u 2005. godini pušteno u probni rad. Budući da se radi o lakoj skijaškoj stazi, pogodna je za početnike i održavanje škole skijanja. Opremljena je električnom vučnicom sa sidrima. Staza je dostupna automobilom iz Prigorca, uz odgovarajuću zimsku opremu.

Više informacija možete doznati na:
www.jarki.com.
https://www.facebook.com/Jarki.Prigorec/