Čak dvije varaždinske ekipe kuhara među najuspješnijima na "Plitvičkoj rapsodiji" Foto: HKS

Čak dvije varaždinske ekipe kuhara među najuspješnijima na "Plitvičkoj rapsodiji"

Varaždinske vijesti | 3.3.2019. u 12:52h | Objavljeno u Društvo

Jučerašnjom svečanom večerom u Hotelu Jezero na Plitvičkim jezerima završena je "Plitvička rapsodija", drugo kolo Hrvatskog kuharskog kupa. Kulinarsko natjecanje u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Plitvička Jezera održano je po prvi put u organizaciji NP Plitvička jezera i Hrvatskog kuharskog saveza.

Dvodnevna manifestacija započela je u petak, 1. ožujka kada su sudionici nakon kratkog posjeta Nacionalnom parku počeli pripremali tri slijeda za svečanu večeru. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od svinjskog buta, base (Lički meki sir) i garniture od korjenastog povrća, glavna jela od buta buše (autohtono domaće ličko govedo) te deserte od meda, šljiva i svježeg sira. Nezahvalan zadatak ocjenjivanja jela pripao je Miroslavu Dolovčaku, Branku Žufiki i Draganu Viskoviću.

Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička Jezera, Tomislav Kovačević i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Dražen Đurišević. Oni su kasnije najboljim kuharima uručili i vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.

S autohtonim ličkim namirnicama najbolje su se snašle domaće snage. Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su Dario Špehar s pomoćnikom Igorom Jularićem predstavljajući Hotel Jezero i Ličku kuću. Uvjerljivim pobjedama u predjelu i glavnom jelu te izvrsnim drugim mjestom u desertom, slavili su ispred dvije varaždinske ekipe. Drugo mjesto pripalo je tako dvojcu iz varaždinskog Park Boutique hotela Nikoli Domisloviću i Dinku Tomašiću, dok su treće mjesto osvojili Marin Sambolek i Dario Rodeš iz hotela Turist. Atraktivan i bogat buffet stol upotpunjen je radovima Roka Matkovića, člana Sekcije za kulinarsku artistiku, koji je animirao goste večeri izradom aranžmana od voća i povrća.

- Namjerno smo za propozicije natjecanja odabrali namirnice ovog kraja. Buša je govedo koje nije veće od metra i deset, dvadeset centimetara. Drugačije je ostalih goveda te mu nije potrebno toliko hane kao tipičnom govedu, zato je i preživjelo u ovom ličkom kraju. Moram priznat da su mi se ostali natjecatelji povjerili kako su očekivali žilavije meso i da su svi do jednog bili oduševljeni kvalitetom namirnice koju smo im osigurali za ovo natjecanje. Nadamo se da bi se s vremenom uzgoj povećao a uzgajivači povećali svoje tržište od samo ličkog kraja. Drago mi je da su se kolege imale upoznati s ovim namirnicama – istaknuo je Špehar u pobjedničkom govoru.

"Kuharska karavana" u obliku Hrvatskog kuharskog kupa seli već krajem ožujka u Bjelovar, gdje će se održati treće kolo.

Plitvička_rapsodija_2019_2_21.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_2_22.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_2_32.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_2_40.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_2_70.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_2_97.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_3_04.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_4_008.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_4_080.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_4_099.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_4_035.jpg