Čak 330 mladih izviđača u subotu "lutalo" Varaždinom

Varaždinske vijesti | 24.10.2017. u 21:07h | Objavljeno u Društvo

Ukupno 330 izviđača iz 13 izviđačkih udruga iz Zagreba, Lepoglave, Koprivnice, sv. Martina pod Okićem, Samobora, Đurđevca, Čakovca i Varaždina okupilo se u subotu, 21. listopada, na jubilarnoj dvadesetoj tradicionalnoj akciji “Ulicama Varaždina”.

Akciju, čije se otvaranje i zatvaranje odvijalo na prostorima 5. OŠ u Varaždinu organizirao je Odred izviđača “Sirius”, a osnovni joj je cilj bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Posebnost ovogodišnje akcije jest što su se u sklopu nje održala još dvije izviđačke akcije, „Jesenske igre poletaraca regija Sjever“ te međunarodna akcija JOTA (Jamboree On The Air).

Šesnaest ekipa ekipa izviđača, pretežno učenika osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske, te 12 ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „Poznavanje životinja“, „Piramida“, „Zmije“ i „Tajni put“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke).

sirius 2

Starije ekipe su morale proći ukupno trinaest, a mlađe dvanaest kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Aktivno su sudjelovali i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu sa sedam kontrolnih točaka. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu „Raj“.

Nakon natjecanja održane su dodatne edukativne igre vezane uz prevenciju ovisnosti o drogama i alkoholu uz pomoć naočala za simulaciju različitih stupnjeva opijenosti organizma. Nakon natjecateljskog dijela i igara, za sve sudionike je organiziran posjet Muzeju vatrogastva uz stručno vodstvo kustosa muzeja.

Akcija „Ulicama Varaždina“ je dijelom natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u starijoj kategoriji. Tako su prvo i drugo mjesto osvojile ekipa Odreda izviđača „Kamengrad“ iz Koprivnice, dok je treće mjesto osvojila ekipa Odreda izviđača „Bijeli Javor“ također iz Koprivnice.

Organiziranje akcije potpomogli su Grad Varaždin putem sufinanciranja projekta „Scout Search - snalaženje u prostoru - u gradu i prirodi“, Savez izviđača Hrvatske, GD CK Čakovec te 5. OŠ Varaždin.

sirius 3