Virtualno otkrivali donje rublje i lustere, a doznali sve o katakombama, požarima i potresima

Julijana Marčec | 31.1.2021. u 17:41h | Objavljeno u Društvo

Prva Digitalna Noć muzeja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, u kojoj je sudjelovalo više od 170 muzeja i srodnih ustanova diljem Hrvatske uspješno je održana u virtualnom okruženju.

Brojni programi, virtualne izložbe i šetnje stalnim postavima, kao i interaktivne radionice i susreti s muzealcima na raznim platformama privukli su brojne posjetitelje. Jedan od zanimljivijih programa u ovogodišnjoj Noći muzeja bio je i razgled stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela - Svjetlost u noći, u sklopu kojeg je kustosica Gradskog muzeja Varaždin Jelena Rančić posjetiteljima pokazala različite tipove svjetiljki, svijećnjaka i lustera u Starom gradu, otkrivši im pritom koji su od njih i danas u funkciji. Razgled je organiziran na Zoom platformi, a u njemu je sudjelovalo osamdesetak posjetitelja.

Od požara do katakombi

Mnogo se posjetitelja svih generacija uključilo i u online susret Pitajte kustosa, u sklopu kojeg je muzejska savjetnica Spomenka Težak odgovarala na pitanja iz varaždinske povijesti.

- Tih mi je sat vremena uistinu proletjelo. Veseli me što su na tom susretu sudjelovali Varaždinci i Varaždinke svih generacija, a posebno učenici osnovnih škola koji su imali pripremljena zanimljiva pitanja - rekla je ova muzejska savjetnica i dodala da su joj postavljena razna pitanja, od onih o požarima, potresima, rimskim cestama, broju stanovnika u 18. stoljeću, pa sve do zgrade Žitnice na Starom gradu, katakombama, Ivanu Belostencu, Juraju Križaniću.

Sudeći prema reakcijama posjetitelja i za vrijeme susreta, ali i kasnije, u porukama i komentarima, ovakav je način komunikacije i prezentacije muzejske građe, ali i crtica iz varaždinske povijesti - odličan.

Možda bi se takav susret mogao organizirati još koji put, jer kako kaže zamjenica ravnatelja Gradskog muzeja Varaždina Spomenka Težak, mnogo se pitanja iz povijesti grada postavlja na raznim stranicama na društvenim mrežama, a rijetko se na njih dobije točan odgovor. Osim toga, i novinari često griješe u svojim objavama.

- Posljednji takav slučaj je preseljenje gradske knjižnice, pa novinari često spominju palaču Ritz, koja u Varaždinu nikad nije postojala, već je riječ o građanskoj kući Ritz, a knjižnica se zapravo seli u prostore dviju kuća - Ritz i Škrlec (Škerlec) - upozorila je muzejska savjetnica.

Panoramski razgled Erike

Brojni su posjetitelji prihvatili i poziv na razgled premijerno postavljene virtualne izložbe donjeg rublja iz fundusa Muzeja "Od pogleda skriveno", a mnoge su zainteresirali i kostur vunastog nosoroga s izložbe Erik/a - vunasti nosorog u panoramskom prikazu, kao i virtualna noćna šetnja Stalnim postavom Svijeta kukaca te razgled najstarijih djela iz Stalnog postava starih majstora Galerije umjetnina GMV-a.

Prema statističkim podacima doseg online mrežnih i Facebook stranica Gradskog muzeja Varaždin je oko 15 tisuća posjeta, a doseg ukupnih posjeta sadržaja vezanih uz Digitalnu Noć muzeja u posljednjih desetak dana od objave je oko 120 tisuća.

Zadovoljni ovogodišnjim izdanjem, prvom Digitalnom Noći muzeja, kao i s dosadašnjom komunikacijom s publikom u virtualnom prostoru, varaždinski muzealci ipak ističu kako se bez obzira na sve pogodnosti virtualne stvarnosti, cjelovit doživljaj muzejskog izloška ostvaruje "na licu mjesta" u muzejima, pa se nadaju skorom otvaranju svojih prostora te da će iduća Noć muzeja biti ponovno u muzejima, koju će samo kao popratni program pratiti brojni digitalni sadržaji.

Virutalno do Trakošćana

Brojni su posjetitelji u Noći muzeja uživali i u virtualnoj šetnji stalnim muzejskim postavom Dvora Trakošćan, koji je na mrežnoj stranici i YouTube kanalu dvorca pripremio i dva kratka filma -"Trakošćan - četiri godišnja doba" i "Trakošćan Castle - Dreams and Memories".

Zanimljiv virtualni program privukao je posjetitelje i na mrežnu i FB stranicu Turističko-kulturno informativnog centra u Lepoglavi, koji je priredio virtualnu prezentacija fotografija, plakata i pozivnica za događanja u posljednjih desetak godina, izložbu fotografija "I to je Lepoglava" te virtualnu šetnju kroz 24. međunarodni festival čipke.

Odazivom su zadovoljni i u Muzeju planinarstva u Ivancu, čiji je digitalni program bio posvećen ivanečkoj spisateljici, poduzetnici i planinarki Pavici Hrazdiri. U Noći muzeja bilo je zainteresiranih i za online predavanje "Odgoj i obrazovanje u Grčkoj i Rimu" koji su na svojoj mrežnoj stranici pripremili u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice, a brojem posjeta zadovoljni su i u Muzeju hrvatskoga vatrogastva, gdje su osim stalnog postava muzeja u virtualnom svijetu priredili i izložbu fotografija nastalih prošle godine nakon potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Označeno u