Bosilj o kipovima: Vjerujem da će se ugovor raskinuti i tražit ćemo da se kipovi uklone

VV | 15.10.2021. u 14:18h | Objavljeno u Društvo

Iako znatno manje važan problem u interesu grada Varaždina, i dalje traje trakavica oko skulptura Nikole Šanjeka.  Prvotno je u javnost kontroverza oko kipova krenula zbog toga što je Šanjek na jednog redovnika stavio lik i djelo bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, dok su se varaždinski redovnički redovi pobunili da je previše umjetničke slobode bilo u depikciji redovnika, a najnoviji problem je došao da same skulpture uopće nisi isklesane već da su možda lijevane čime se nisu poštivali uvjeti javne nabave. 

- To smo predali odvjetnicima Grada koji će povući sljedeće korake. Vjerujem da će se ugovor s umjetnikom raskinuti i tražit ćemo da se kipovi uklone - rekao je gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj na današnjoj medijskoj konferenciji oko situacije s kipovima redovnika.

Šanjek je prije sedam do 10 dana tražio plaćanje za skulpture, ali prema riječima gradonačelnika su odbili plaćanje dok se ne utvrde činjenice te naglasio da ako dođe do pravnog spora zbog odbijanja plaćanja ugovorenih skulptura da su spremni za to.

- Svatko ima pravo pokrenuti pravni spor, ali su činjenice na našoj strani - zaključio je Bosilj.