Bogat program uz 54. rođendan VI. Osnovne škole Varaždin

VV | 15.12.2021. u 14:30h | Objavljeno u Društvo

U okviru obilježavanja Dana škole, učenici i učitelji priredili su bogat program. Zbog epidemioloških mjera, tradicionalna cjelovečernja priredba preselila je u virtualni prostor. Na školskoj mrežnoj stranici objavljeni su video uradci scenskih grupa. Neke programe ipak smo uspjeli održati uživo. Tako su obilježeni Dan kulture te Godina čitanja i Godina Marka Marulića.

DAN KULTURE – promicanje kulturnih vrijednosti

Već tradicionalno 6. prosinca na Dan grada Varaždina i blagdan svetoga Nikole u našoj je školi obilježen Dan škole. Ove smo godine proslavili 54. obljetnicu Škole priredivši Dan kulture – projekt namijenjen razvoju svijesti o važnosti kulture u svakodnevnom životu kod učenika, roditelja i šire zajednice.

- Kultura i kulturno lijepo ponašanje temeljne su vrijednosti naše škole. Te vrijednosti obuhvaćaju odnos učenika prema drugim učenicima, odnos učenika prema školi, učiteljima te prema društvenoj kulturi općenito. Usvojenost tih vrijednosti naši učenici neprestano dokazuju i potvrđuju sudjelovanjem u brojnim školskim i europskim projektima, a Dan kulture je manifestacija koja učenicima, roditeljima i učiteljima omogućuje otkrivanje i razvijanje društvenih odnosa te ujedno nudi zabavu učenicima. Cilj projekta je oplemeniti kulturu naše škole, omogućiti učenicima da otkriju i razviju svoje talente te da izrastu u male građane koji će kritički promišljati, a roditeljima da sudjeluju u odgojnom procesu njihove djece i životu naše škole - naglasio je ravnatelj slavljeničke škole Mario Stančić.

Ove nam je godine pandemija COVID-19 poremetila neke od planova, no unatoč tome potrudili smo se obilježiti Dan kulture. Važan dio kulture je i plesna umjetnost. Učenici od 1. do 8. razreda ujutro su spojili ples i tradiciju te predstavili zavičajne plesove plesnim nastupom na školskom trgu, za što su se marljivo pripremali tijekom godine.

- Za Dan kulture smo pjevali i plesali Lepi plavi napršnjak i dobro smo se zabavili“, rekli su učenici 1. a razreda David i Mirta. „Mi smo plesali Staro sito. Smatramo da je ples važan i da njime možemo obilježiti razna događanja - rekli su učenici 4. b Teo i Anja.

Zabave i dobrog raspoloženja na probama 6. razreda nije nedostajalo. Učenici su uživali u plesu i pokazali se kao izvrsni promotori tradicijskih vrijednosti i kulture. „Ples mi se svidio jer je to održavanje tradicije. Naučili smo ples u kratkom vremenu i zbližili smo se kao razred“, istaknula je Franka Golub iz 6. c.

- Taj je nastup važna kulturna aktivnost jer usmjerava na kulturu našega naroda, razvija nacionalnu svijest te njeguje društvene i narodne običaje. Ujedno razvija i društvene odnose, potiče na zabavu i sportsku aktivnost što unapređuje kvalitetu života i zdravlja - dodao je ravnatelj Stančić.

Učenici su se ove godine prilagodili epidemiološkoj situaciji te su izbjegavali kontakte prilikom izvođenja plesova i uspješno odradili svoje zadatke te na taj način pridonijeli očuvanju kulturne tradicije i baštine svoga kraja.

Sudjelovanje i suradnja s roditeljima u školskim aktivnostima veoma nam je bitna. Nažalost, zbog navedene epidemiološke situacije, nismo bili u mogućnosti prirediti cjelovečernju priredbu koja se tradicionalno održava u sklopu manifestacije Dana kulture i pozvati roditelje u školske prostore. Isto tako, bilo je teško organizirati priredbu jer su neki od učenika silom prilika bili primorani na nastavu na daljinu. Usprkos svim poteškoćama na koje smo naišli, Dan kulture uspješno je obilježen, a učenici su snimili svoje plesne nastupe te su isti dostupni na mrežnim stranicama škole.

GODINA ČITANJA I GODINA MARKA MARULIĆA – promicanje čitanja i istraživačkog rada

Učiteljice hrvatskoga jezika Anita Perkov, Martina Špičko i Ivana Canjuga povodom Godine čitanja i Godina Marka Marulića u holu škole organizirale su prigodnu izložbu posvećenu knjigama i čitanju.

Na izložbi su predstavili knjige iz budućnosti. Izradili su korice knjiga koje bi oni željeli napisati. Korice su ilustrirali, a unutar njih napisali su i sažetak knjige. Pojedini učenici čak su napisali prva poglavlja svojih knjiga. Izloženi su zanimljivi budući kriminalistički i fantastični

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci